OpenAI ve UC Berkeley’den yeni araştırma sonucu herhangi bir yönlendirme olmaksızın ihtiyaç duydukça kendi dilini oluşturma ve kullanma becerisine sahip bir yapay zeka oluşturuldu. Diller sistematik ve bir ölçüde gramere uygun. Üstelik beden dili gibi sözsüz iletişimin özelliklerine bile sahip!
Bu yeni buluş, biyolojik evrim esnasında (ve neden) dilin ortaya çıkmış olabileceği konusunda inanılmaz ipuçları veriyor. Bunun yanı sıra modern öğrenme ögelerinden elde edebileceğimiz nüanslı kavrayışları ortaya çıkarıyor.
Yapay Zekalar Birbiriyle İletişim Kurabiliyor
Belli bir yapay zeka davranışını ortaya çıkarmak için ortaya konan pek çok çalışma gibi bu da gerçek hayatın genel bir metaforunu oluşturarak başladı. Deney, yapay zeka araçlarını, sabit konumlarda yer işaretleri içeren simüle edilmiş bir fiziksel dünyaya yerleştirdikten sonra onlara bu iki boyutlu alanda özgürce dolaşma olanağı veriyor. Bu yapay zekalara daha sonra bir benzerini bu dünyanın başka bir yerine göndermek gibi görevler verildi ve her biri anlamsız sembollerden oluşan şeyleri yüksek sesle söylemeleri istendi. Diğerleri bunu “duyabiliyordu”. Gerçekten fiziksel olarak bir robot gibi yüksek sesle konuşamıyorlar – fakat bu da çok uzak olmayabilir.
Metaforik olarak, bu yapay zekaların ağzı bazı mırıltılar çıkarabiliyor. Ayrıca içinde bacaklarını kullanarak gezinebilecekleri bir dünya ve bu dünyada ulaşmak için hedefleri var. Bunlar ve karmaşık öğrenme algoritmaları, sıfırdan gerçek, yeni bir dil oluşturmak için gerekli olanların tamamı.
Tabii ki, bahsettiğimiz dil son derece basit. Yapay zekalar birbirlerine basit, tek kelimelik talimatlar vererek başladılar. Nihayetinde gidecek tek bir yer olduğunda, “Git” gibi basit bir komut yeterli. Ancak, birden fazla olası hedefi tanıtmak istediğimizde hem fiiller hem de isimlere ihtiyaç var. Hatta ihtiyaç temelli bir dilbilgisi de var. “Kırmızı Git” ifadesi kırmızı hedefe gitmek demektir ve her zaman “Kırmızı Git” tercih edilir.
Geliştirilen Dil Bizim İçin Öğretici Olabilir
Bir diğer büyüleyici bulgu, seslendirme yeteneğini kaldırıp hedefleri odağa getirdiklerinde, diğer iletişim biçimlerinin ortaya çıkması. Bazen birbirlerini hedefe yönlendirirken sadece görsel olarak yolu gösterecekler. Böylece dünyada daha özgürce dolaşabilecekler.
Araştırma ayrıca belirsizlik de dahil olmak üzere gerçek dilin bazı zorluklarını ortaya çıkararak dilbilime de selam veriyor. Bir özne daha az yönlendirildiği zaman kendine en uygun yolu seçme şansı bulabilir ve bu yapay zeka bir gün gerçek hayatta bize hiç beklemediğimiz şeyler öğretebilir.