Teknoloji ile birlikte görsel açıdan oldukça gelişen bilgisayar oyunları çocukların ilgisini çokça çekiyor. Erken yaşlardan itibaren başlayan oyun tutkusu hakkında çocukların analitik düşünme becerilerini geliştirdiği yönünde olumlu görüşler bulunsa da genel kanı olumsuz yönde. Oyun oynama ve internette geçirilen vakit, boş zaman aktivitesi olmanın ötesine geçip bağımlılık haline dönüştüğü zaman çocuklara zarar vermeye başlıyor. Bilgisayar oyunlarının çocuklar üzerindeki zararlarını yazımızın devamında daha detaylı bir şekilde inceleyelim. 

Agresif Davranışlar Sergiliyorlar 

Uzun saatler boyunca özellikle şiddet içerikli ve saldırganlığı teşvik eden oyunlar oynayan çocuklarda agresif davranışlar görülme sıklığı artıyor. Oyun karakteri ile özdeşleşme nedeniyle çocuklar hayali ve gerçek dünya arasında ayrım yapmada zorlanabiliyorlar. Şiddet ögelerine fazla maruz kalmaları, duyarsızlaşmalarına ve negatif davranışları normalleştirmelerine sebep oluyor. 

Ders Başarısı Düşüyor

Okuldan eve geldiğinde vaktinin büyük bölümünü oyunda geçiren çocuklar uykuya dalmada sorun yaşıyor. Uykusunu yeterinde alamayan çocuklar derse dikkatlerini veremiyorlar. Oyun oynamak uğruna ödevlerini ve ders tekrarlarını yapmayan çocukların okuldaki performansları da düşüyor. 

Sağlıklarını Kaybediyorlar

Bilgisayar oyunları oynamak radyasyona bağlık sağlık sorunlarında artışa neden oluyor. Bilgisayar başında yenilen fast food tarzı yemekler ve hareketin azlığı obezite riskini artırıyor. Bilgisayar ekranına uzun süre bakmak çocukların göz sağlıklarını da olumsuz etkiliyor. Vücudun eğik durması bel, boyun ve sırt ağrılarına; uzun süre mouse kullanımı ise karpal tünel sendromu denilen bilek ağrılarına neden oluyor. 

Cinsiyetçiliği Öğreniyorlar

Fiziksel gücün ön planda olduğu oyunlarda kadın karakterler zayıf olarak lanse edilip cinsel yönleri vurgulanıyor. Bu durum çocukların cinsiyetçiliği öğrenmesine neden oluyor. Ayrıca online oyunlarda oyuncuların kullandıkları kaba dil ve küfürler de çocukların gelişimlerini olumsuz etkiliyor. 

Sosyal Hayattan Kopuyorlar

Çocuklar oyunda fazla zaman harcadıklarında bireyselleşip daha içine kapanık bir ruh haline bürünüyorlar. Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri için gerekli olan hobiler edinme, arkadaşları ile vakit geçirme, spor, tiyatro veya sinema gibi aktivitelere gitme sıklıkları bir hayli azalıyor. Bu durum onların sosyal manada izole olmalarına ve yalnızlaşmalarına neden oluyor. Bu noktada ailelerin çocuklarına karşı sevgilerini yeterinde göstermeleri, bilinçli davranmaları, birlikte aktiviteler yapmaları ve oyun oynama saatlerine mutlaka kısıtlamalar getirmeleri gerekiyor. 

6. Motor Becerileri Yeteri Kadar Gelişemiyor

Büyüme çağındaki çocukların ince motor becerilerinin gelişmesi için el ve parmak kaslarını güçlendiren aktiviteler yapmaları gerekiyor. Bilgisayar oyunlarından bazıları motor becerilerini destekleyip zihinsel gelişimlerini destekleyen türde olsa da çoğu oyun gelişimlerini destekleyen özelliklere sahip değil. 

Kaynaklar

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı