Endüstri 4.0 ile karşımıza çıkan akıllı şehirler bizlere akıllı su hizmeti de sunuyor. Su, dünyamızın ve biz insanların en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi. Tarımın verimli hale gelmesi için de su oldukça önemli. Fakat günümüzde ve geçmişte suyun yanlış kullanımı, kirletilmesi ya da boşa kullanılması sonucu gelecekte susuzluk insanların en büyük sıkıntılarından bir tanesi haline gelecek. Diğer yandan artan insan nüfusu da gelecekte suya olan ihtiyacın artacağını bizlere gösteriyor. Ayrıca dünyada şehirlerde yaşayan nüfusun artacak olması da su konusunda yeni çalışmalar yapmamız gerektiğini bizlere şimdiden işaret ediyor.
Birleşmiş Milletler 2014 yılında dünyadaki insanların yüzde 55’e yakın bir kısmının şehirlerde yaşadığını gösteriyordu. Bu oran 2050 yılına geldiğimizde ise yüzde 66 seviyelerine kadar çıkacak. Şehir nüfusunun artması ile birlikte şehirlerde suyun yanı sıra elektrik ve ulaşım gibi kaynaklarında da sıkıntılar çıkacağını bizlere gösteriyor. Bu yüzden akıllı şehirler sadece insanlar için değil dünya için de oldukça önemli bir hale geliyor. Akıllı şehirler ile birlikte insanların elektrik ve su gibi kaynaklarını hem daha verimli hem de sonraki nesillere yetecek seviyede olması hedefleniyor.
Özellikle su şebekelerinin ve suyun akıllı bir şekilde bilinçlenmesi için pek çok dünya devi firma ve mühendisler yıllardır araştırmalar ve çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar sonucunda ise oldukça önemli gelişmeler her geçen gün yaşanıyor. Bu gelişmeler ilerleyen dönemlerde çok daha artacak gibi duruyor. Biz de Aba Innolab ekibi olarak akıllı şehirler içerisindeki suyun nasıl akıllı ve verimli bir şekilde kullanılacağını sizler için yazdık.
Akıllı Su Sistemlerinin Çalışma Yöntemi
Suyun akıllı bir şekilde kullanılması için atılacak ilk adım eski olan su alt yapılarının değiştirmek. Bu alt yapılar değiştirilerek daha teknolojik bir alt yapı bizlere ilk ve önemli adımlardan bir tanesini atmamızı sağlayacak. Daha sonra ise suyu ve alt yapıyı nesnelerin interneti birlikte çalışmasını sağlamak ve şehrin diğer kısımları ile bu sistemlerin iletişimini sağlamak gerekiyor. Yeni alt yapı sistemlerinin neredeyse hepsi nesnelerin internet teknolojisi ile entegre edilebilir bir seviyede hizmet veriyor.
Akıllı su sistemleri anlık olarak veri toplamak için nesnelerin interneti teknolojisi ile destekli olan sensörler ile çalışabiliyor. Bu sensörler sayesinde çalışanlar suyun takip ettiği yolu ve suyun basıncında olan değişiklikleri takip edebiliyor. Basınç takibi ile birlikte suyun nereden sızıntı verdiği erkenden tespit edilerek bu noktalara erken müdahale yapılabilir. Bu da suyun boşa akmasını ve yok olmasını engellememiz için bizlere yardımcı olur. Ayrıca insanlar bu sayede bilgiye dayalı olarak hakaret ederler.
Su sızıntıları ilk başta insanların gözünde fazla bir suyun kaybolmadığını düşündürebilir. Fakat ülke geneline vurulduğu zaman sızıntılar ile kaybedilen su miktarı devasa seviyelerde. Bu durumun en iyi örneğini İngiltere ve Galler bizlere gösteriyor. Her iki ülkede de günlük sızıntılar sonucu kaybolan su miktarı tam 3,3 milyar litre. Bu durum bile bizler akıllı su sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar büyük kayıpları engelleyeceğini gösteriyor.
Bu su sistemleri ayrıca sel gibi su bazlı doğal afetlerde de bizlere yardımcı oluyor. Gelişen teknolojik cihazlar ile sel bölgelerinde selin ne zaman olacağı ve nereleri etkileyeceği ön görülebiliyor. Bu sayede ekipler selin etkileyeceği bölgede sel gelmeden önce tedbir alabiliyor. Bu önlemeler ile hem selin ortaya çıkaracağı can kayıplarının ve selin maddi olarak tahrip edeceği bölgeler korunuyor. Maddi anlamda ve manevi anlamda bu teknolojiler oldukça hayati bir görevi de üstlenmiş oluyor.
Akıllı Şehirlerde Yönetimi İçin Otomasyon Teknolojisi
Otomasyon teknolojisini pek çoğumuz arabalardan duyduk. Fakat otomasyon akıllı su kullanımında da kullanılan oldukça önemli bir teknolojidir. Bu teknoloji ilk olarak 4. Uluslararası Su Kongresi içerisinde Mitsubishi tarafından su ve atık su alanında çözüm olarak dile getirilmiştir. Aquatoria isimli bir yazılım tarafından sağlanan bu teknoloji her firmanın ürettiği su pompasına kolayca takılabiliyor. Bu sistem sinir ağları ve fuzzy lojik ile sistemin durumuna göre çalışıyor. Bu çalışma şekli ile de hem pompa verimliliği hem de su verimliliği maksimum seviyelere çıkıyor. Oldukça kolay bir ara yüze sahip olan Aqıatoria isimli bu yazılım sayesinde teknolojiden çok uzak olan bir kişi bile rahat bir kullanım sağlıyor.
Su Sistemleri Tüketiciye Nasıl Faydalar Sağlıyor?
Akıllı su sistemlerinin faydası oldukça fazla. Bunun yanında zararı ise yok diyebiliriz. Bu sistemler ilk olarak tüketicilerin zamandan tasarruf yapmasını sağlıyor ve beraberinde de kaynakların korunmasını sağlıyor. Ayrıca tüketiciler bu sistemler vasıtası ile tüketimlerini hem uzaktan kontrol edebiliyor hem de uzaktan izleyebiliyor. Bu sayede verimli ve şeffaf bir kullanım yapılıyor. Ayrıca tüketiciler bu sayede sürdürülebilir bir dünya içinde büyük bir adım atmış oluyor.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından akıllı şehirlerdeki diğer teknolojik gelişmeler ile alakalı videolar bulabilirsiniz. Aba Innolab resmi internet sitesindeki diğer videolardan da akıllı su sistemleri hakkında daha detaylı ve bilgilendirici makalelere ulaşabilirsiniz. Akıllı şehirlerin içerisinde kullanılan ya da 4. Sanayi Devrimi ile kullanılan önemli kodlama dilleri ile alakalı yazılmış makaleler için İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesi içerisindeki kodlama ile alakalı makalelere bakabilirsiniz.