Endüstri 4.0 hayatımıza akıllı şehir kavramını da getirmiştir. Endüstri 4.0 akıllı şehirler için son derece önemli ve tetikleyici bir kavram olmuştur. Bu dijital devrim ile artık hayatımıza akıllı ürünler yavaş yavaş yerleşmeye başlamıştır. İlk olarak akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve evler ortaya çıkmıştır. Daha sonra ise bu ‘akıllı’ kavramı şehirlere kadar genişlemiştir. Akıllı olan bu şehirler, şehrin pek çok sorununu ortadan kaldırmaktadır. Altyapı, ulaşım ve atıklar bu yeni model şehirler ile ortadan tamamen kalkmaktadır.
Bilişim teknolojisi bu özellik ve sorunları birbirlerine birleştiriyor ve dönüştürüyor. Bu sayede trafik gibi pek çok sorun ortadan kalkıyor ve büyük şehirler için sıkıntı olmaktan çıkıyor. Dünyada her geçen gün artan bu şehirler gelecekte hayatımızın önemli bir yerini oluşturacak. Pek çok ülke bunun bilincinde olduğu için şehirlerini akıllandırma faaliyetlerine yıllar önce başlamıştır. Biz de Aba Innolab ekibi olarak dünyada bu alanda ilk adımları atan şehirleri ve ülkeleri sizler için sıraladık.
Amerika’da Akıllı Şehir Örnekleri
Amerika Silikon Vadisi gibi bir teknoloji bölgesini elinde bulundurduğu için şehirlerini yıllar önce bu alanda yönlendirmeye başladı. Bu alanda yapılan çalışmaların başında da San Francisco şehri gelmektedir. San Francisco şehrinde elektrik alanında yapılan çalışmalar dikkat çekiyor. akıllı sokak lambaları şehrin elektriğini hem süre olarak hem de miktar olarak kontrol ediyor. Bu sayede ise enerji istihdamında yüzde 130’dan çok daha fazla bir artış sağlanmış oldu.
Amerika akıllı-şehir örnekleri arasında diğer dikkat çeken bir bölge ise Santa Cruz bölgesidir. Santa Cruz’da yapılan çalışmalar ise polisler ve şehir güvenliği için yapılmış durumda. Polis kayıtlarının her istenilen an incelenebilmesi için tüm şehri kapsayan oldukça geniş ve akıllı bir ağ geliştirildi. Ayrıca Chicago’da ise binalarda güç üretim tesisleri eklenmeye başlandı ve şehirde elektrik tasarrufu yapılmaya başlandı.
Dünyadan Akıllı Şehir Örnekleri: İspanya’da Yapılan Çalışmalar
İspanya şehirlerin akıllanması alanında yaptığı çalışmalar ile oldukça ses getiren bir ülke olmuştur. Avrupa’da pek çok ülkeyi geride bırakan İspanya şehirlerini oldukça genişletmeyi başarmıştır. Ölçüm cihazları ve sensörler şehrin pek çok noktası ve gelişmeler kontrol edilebiliyor. Trafik, nem ve sıcaklık bu cihazlar ile ölçülebiliyor. Ölçülen değerler ise halkın telefonundaki bir uygulamaya gönderiliyor. Bu sayede halk bu konularda anlık olarak bilgilendiriliyor.
Özellikle Barcelona akıllı şehir konusunda örnek olacak bir gelişme kaydediyor. Barcelona’da karbondioksit salınımını azaltmak amacıyla akıllı uygulamalar faaliyete geçti. Ayrıca dünyada daha önce bir örneği olmayan solar termik enerji tüketimi yazısı Barcelona’da yayınlandı. Ayrıca şarj altyapısının yapılması için çalışmalara başlandı. Barcelona bu alanda yapacağı çalışmaları ilerleye yıllarda çok daha geliştirecek gibi duruyor.
Hollanda’da Yapılan Çalışmalar
Hollanda’nın pek çok şehrinde akıllı şehirlerin örnekleri görülmekte. Oss şehri içerisindeki otoyollara çizilen özel çizgiler sabah güneş enerjisini depoluyor ve geceleri bu enerjinin otoyolu aydınlatması sağlanıyor. Bu sayede hem enerji tasarrufu sağlanıyor hem de trafik kazalarının önüne geçiliyor. İlk akıllı şehir çalışmalarına ev sahipliği yapan Hollanda Groningen şehrinde de çöp konteynırlarının takibini de sağlamıştır.
Konteynırlar içerisindeki sensörler sayesinde sadece dolu çöp kutuları boşaltılması sağlanıyor. Bu sayede hem zamandan kazanılıyor hem de karbondioksit salınımı azaltılmış oluyor. Hollanda diğer önemli bir çalışmasını da Amsterdam şehrinde yapmıştır. Arena Stadyumu şehrin en yoğun bölgelerinden bir tanesi olduğu için stadyum için tasarlanan sistemler seyircilerin stada yönlendirilmesini sağlıyor.
Diğer Ülkelerde Yapılan Çalışmalar
Akıllı şehirler için dünyanın 4 bir yanındaki ülkelerde çalışmalar yapılmaktadır. Danimarka’da sürdürülebilir yatırımlarının çok fazla olduğu Copenhagen şehrinde ulaşım artık bisikletler ile yapılmaktadır. Akıllı şehir için yapılan bir diğer çalışma da Kanada Toronto’da olmaktadır. Karbon salınımını azaltmak için Toronto’da tüm çöp arabaları alınan karar ile artık doğal gaz ile çalıştırılmaktadır. Toronto bu yaptığı çalışmaların karşılığını da kısa zamanda almayı başarmıştır.
Teknoloji ülkesi olan Japonya bu alanda yapılan çalışmalardan tabi ki geri kalmadı. Tokyo’da kurulan eko kent içerisinde karbon salınımı bulunmuyor. Yani bölgede salınan karbon tam olarak 0’dır. Tokyo’da yapılan çalışmalar bunlar ile sınırlı değil. Ayrıca evlerin ısıtılması hava durumuna göre ayarlanmaktadır. Bununla birlikte aydınlatmalarda da yüksek verimli aydınlatma cihazları kullanılmaktadır.
Çin’de şehirlerindeki yüksek nüfus sıkıntısı için akıllı şehir planlamalarını kullanmaktadır. Çıkarılan uygulamalar ile bölgelerdeki trafik ve hava durumu gibi değişimler uygulamalar ile anlık olarak takip edilebilmektedir. İngiltere’de Leeds ve Londra’da bu alanda gelişmeler yapmaktadır. Leeds’de bozulan sokak lambaları robot kolları olan dronelar tarafından tamir edilmektedir. Ayrıca Londra’da Avrupa’nın en büyük kablosuz ağı için çalışmalar başlamıştır.
Avusturya Viyana şehrinde akıllı çalışmalara başlamış durumda. Viyana’da belediyeler ile mimarların ortak çalışmaları ile akıllı ev, ulaşım ve karbon salınımı azaltılması gibi amaçlar hedeflenmiştir. Malta’da oldukça küçük bir ülke olmasına rağmen akıllı alt yapı çalışmalarını ülkeye yaymıştır. Malta yaptığı çalışmalar ile su ve enerji tüketimini oldukça azaltmaktadır. Akıllı şehirler adına daha pek çok ülkede büyük çalışmalar yapılmaktadır.
Aba Innolab resmi internet sitesinden Türkiye’de akıllı şehirler ve benzeri konulara ulaşabilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından da Türkiye’deki akıllı şehirler ve dünyada akıllı şehir çalışmaları ile ilgili uzman kişiler ile hazırlanmış videolara erişebilirsiniz.