Proje geliştirme 2010’lu yıllarda gerek ülkemizde gerek ise dünyada oldukça popüler bir alan olmuştur. Özellikle start – up projeleri son dönemlerin en çok konuşulan ve üzerine çalışmalar yapılan girişim alanı olmuştur. Fakat üzerine bu kadar çok çalışması olmasına rağmen start – up projelerinin sadece yüzde 20’lik bir kısmı başarıya ulaşmıştır. Ortaya çıkan sorunlar genel olarak fikir üretme aşamalarında değil projenin adımlarının yanlış atılmasından dolayı çıkmıştır. Bizde sizlere Aba Innolab olarak start – up aşamalarında dikkat edilmesi gereken adımları sizler için açıkladık.
1 – Proje Geliştirme Sırasında Amaçtan Sapmamak
Girişimlerde en çok sıkıntı yaşanan nokta zamanla girişimcilerin amacından ulaşmasıdır. Projelerin ilk çıkış amaçları geçen zaman ile değişikliğe uğrayabiliyor. Gelişen teknolojiye ayak uydurmak amacı ile girişimler belli bir aşamadan sonra değiştirilmek istenebiliyor. Fakat atılan bu adımlar genel olarak projelerin başarısızlığına yol açıyor. Projenin amacından sapmamak için düzenli bir taslak ve plan oluşturmak amaçtan sapmamak için girişimcilere yardımcı olacaktır.
2 – Hazır Olduğundan Emin Olmak
Proje fikri geliştirme aşamaları sırasında istikrarlı bir çalışmadan sonra projenin hazır olduğuna emin olmalısınız. Yani projeniz diğer yüzlerce proje arasında sıyrılıp başarılı olmak istiyor ise A’dan Z’ye her konuda projeniz hazır olmalıdır. Hedef kitlesi ve tasarımı gibi alanlar projenizin tüketiciyle buluşmadan önceki aşamada tamamen hazır olmalıdır. Tasarım projelerde dikkat çeken ve hedef kitlenin ilk baktığı nokta olduğu için tasarım konusunda eksik olmamalıdır.
3 – Proje Geliştirme Yolları: İlk Başlarda Tutumlu Olmak
Projeye başladığınız zaman elinizde olan tüm maddi kaynakları projenin gelişmesine harcamanız gerekir. Projenin ilerleyen aşamalarında sorunlar çıkarmasına karşın elinizdeki parayı bol bol harcamamalısınız. Daha sonra ise satış ve girişim pazarlama stratejinizi az da olsa büyüdükten sonra yapmanız gerekir. Ayrıca bu dönemlerde doğru ve başarılı adım atmak için profesyonel kişilerden yardım almalısınız. Projenin ilk adımlarında bir gelir gider cetveli tutarak maddi kaynaklarınızı kontrol edebilirsiniz.
4 – Ölçeklendirme Yapmak
Girişimin ilk kullanıcılarını oldukça iyi belirlemeniz gerekir. Aileniz ve arkadaşlarınız gibi yakın çevrenizi girişimin tanıtılma aşamasında kullanabilirsiniz. Ayrıca yakın çevrenizden projenin tanıtılması konusunda da yardım isteyebilirsiniz. Bu durum sizin potansiyel kullanıcılara çok daha hızlı ulaşmanızı sağlamaya yardımcı olacaktır. Proje geliştirme ve pazarlama konusunda yakın çevreniz sizlerin en önemli ve en etkili yardımcılarınız olabilir.
5 – Doğru Ekip Arkadaşları
Bir girişimin gelişmesinde ve ortaya çıkmasında ekip arkadaşları oldukça önemlidir. Girişimin gelebileceği noktalar ekipteki insanların becerileri ve ön görüşü ile tamamen doğru orantılıdır. Yani ekip bir projenin baştan sona her şeyidir. Ekip arkadaşlarının uyumlu, işe odaklı ve tecrübeli olmaları oldukça önemlidir. Bu tarz ekip arkadaşları takımın moral ve motivasyonunu da artırıcı bir etki göstermektedir. Ayrıca ekip arkadaşları seçerken sadece bu alanlarda iyi olan kişilere değil aynı zamanda hem size hem de projeye inanan ekip arkadaşları seçmeniz projeniz adına pek çok zorluğu aşmanızı sağlayacaktır.
Proje geliştirme aşamaları sırasında karşınıza çıkacak zorluklar kimi zaman maddi destek ile ya da dışardan alınacak profesyonel destek ile aşılabilir. Fakat ekip içerisinde ortaya çıkacak sıkıntılar maddi olarak aşılacak sıkıntılar olmayabilir. Anlaşmazlıkların doğması sonucu ekip dağılabilir ve bunun devamında ise proje iptal olabilir. Ayrıca projeye olan inancı azalan üyeler diğer ekip üyelerinin de performansının düşmesine sebep olacaktır.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalı içerisinde bu ve benzeri konular ile alakalı uzman kişiler ile çekilmiş videolara ulaşabilirsiniz. Ayrıca Aba Innolab resmi internet sitesini ziyaret ederek proje geliştirme aşamaları ve benzer konular ile alakalı makalelere ulaşabilirsiniz.