Lojistik 4.0 hayatımıza gelişen teknoloji ile giren oldukça yeni sayılabilecek bir kavramdır. Yeni nesil teknoloji artık sensör, bilgisayar ağı ya da veri ulaşımını hem daha ucuz hem de daha kolay bir hale getirmiştir. Gelişmeler böyle olunca üreticiler rekabet sırasında ayakta kalabilmek için günümüz teknolojisini üretim aşamasında kullanmak zorunda kalmakta. Modern fabrikalar bu teknolojiler ile hem hata payını azaltıyor hem de verim arttırmış oluyor.
Üretimdeki akıllı teknolojinin kullanılmaya başlanmasına Endüstri 4.0 adı verilmiştir. Aynı şekilde bu akıllı teknoloji lojistik alanında IoT yani Nesnelerin İnterneti ile birleşerek lojistiğin yanına yeni bir 4.0 terimini yerleştirmiştir. Bu terime aynı zamanda Esnek Lojistik ya da Sayısal Lojistik de denmektedir. Bu yeni lojistik kullanımı optimizasyon süreçlerinin azalmasını sağlarken aynı zamanda pazarda olan değişikliklere de ayak uydurmayı sağlamış oluyor.
Lojistik 4.0 ve Nesnelerin İnterneti
Nesnelerin İnterneti yapay zeka ve makine öğrenmesi ile birlikte günümüzde teknolojinin her alanına ulaşmış durumda. İlk başlarda bu teknolojiler kısıtlı alanlara hitap ederken artık tüm üretim ve iş alanları bu teknolojiler ile iç içe olmuştur. Yeni Lojistik gelişmeleri de bu teknolojiden etkilenerek gelişim sağlamıştır. Lojistik sektörünün en önemli araçları bu teknolojiler ile gelişim göstermiştir.
Paletler, konteynırlar ya da depolar bu teknolojiler ile birlikte akıllı hale gelmiştir. Bunların yanı sıra sensör ve cihazların birbirine internet ile bağlantısı sağlanarak da lojistik sektörü araçları büyük ilerlemeler kat etmiştir. Bu cihazlar ürün analizi ya da maliyet azalması gibi önemli konularda son derece etkili olmuştur. Lojistik 4.0 ile sadece üreticiler değil aynı zamanda tüketiciler de kazanmaktadır.
Yeni Nesil Lojistiğin Kulanım Alanları
Yeni nesil lojistik kavramında ilk olarak dikkat çeken dronelardır. Dronelar Almanya ve Amerika’da şimdiden lojistik alanında kullanılmaya başlanmış durumda. Dronelar henüz bu aşamada bile oldukça yaygın bir kullanıma sahip iken ilerleyen dönemlerde çok daha etkin ve önemli roller alacak gibi duruyor. Ayrıca dronelar bu kullanımı ile diğer makinelere de ilham kaynağı olmuş durumda. Tır, uçak ya da kamyon gibi lojistik sektörünün önemli araçları otonom ya da yar otonom faaliyet gösterecek.
Lojistik 4.0 ile sadece ürünleri taşıyan araçlar değişmiyor aynı zamanda taşınan ürünlerde artık daha sağlık ve güvenilir taşınıyor. Özellikle soğuk olarak taşınması gereken ürünler ya da taşınırken dikkatli olunması gereken ürünler bu sayede daha hızlı ve güvenli bir taşıma imkanı ile taşınıyor. Bu sayede Ürünler her bölgede sağlıklı bir şekilde tüketiliyor. Bu teknolojiler ile taşınacak ürünler trafik ve hava durumu gibi durumlar incelenerek en güvenli ve en kısa yoldan tüketiciler ile buluşabilecek.
Üreticilerin yaşadıkları bu olumlu gelişim doğal olarak tüketicilere de yansıyor. Tüketiciler bu sayede kaliteli ürünlere daha kolay ulaşıyor. Ayrıca üreticilerin maliyeti aşağılara düştüğü için tüketiciler kaliteli ürünleri çok daha ucuza alabiliyor. Bu teknoloji ile ortaya karşılıklı kazanç sağlayan bir durum çıkıyor. Ayrıca yeni nesil lojistik ile petrol kullanımının azalması ve çevre korunması gibi durumlar ile de dünyanın sürdürülebilirliği sağlanmış oluyor. Yeni nesil lojistik yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi kavramların gelişmesi ile gelecekte çok daha güçlü olacaktır.
Günümüzün en önemli alanlarından bir tanesi olan Lojistik 4.0 ile ilgili daha ayrıntılı ve alanında uzman kişiler ile çekilmiş videolar için Doç. Dr. Gamze Sart resmi Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Aba Innolab resmi internet sitesinden yeni nesil 4.0 kavramı ile alakalı makale ve yazılara ulaşabilirsiniz.