Günümüz çağında çok hızlı gelişen birçok gelişmeye tanık olmuş bulunuyoruz. Bu çağda birçok meslek var olurken birçoğu da yok oluyor. Yeni türeyen popüler meslekler yok olan mesleklerin yerini alıyor. Yani kısacası her kaybolan mesleğin yerine yeni meslekler ortaya çıkıyor. Teknoloji çağında gözde meslekler geleceğin meslekleri olarak ilgi görüyor.
Teknoloji Çağında Gözde Meslekler: Veri Analistliği
Veri analistliği günümüzde hızla değeri artan mesleklerdendir. Bu işi yapacak olan kişilerin matematik, bilgisayar bilimi ve analiz alanında yeteneklere sahip olması gerekir. Veri analistleri işleri gereği kısaca şirketlerde toplanan büyük verilerle uğraşır. Çoklu kaynaklardan aldıkları veriyi analiz ederler. Analiz sonuçları ile şirketlerin karar alma süreçlerinden şirket yönetimine rehberlik ederler. Veri analistleri şirkette daha iyi kararların alınmasına, müşteri taleplerine daha uygun bir hizmet sunulmasına ve bu sayede verimliliğin çoğalmasına yardımcı olurlar.
Siber Güvenlik Uzmanlığı
Siber güvenlik uzmanlığı son dönemde yükselen gözde meslekler arasında yer alır. Kısaca bilgi teknoloji alanında çıkabilecek güvenlik açıklarını tespit etmek ve sistemsel açıkların kapatılmasını sağlamak bu uzmanların ana işidir. Bu mesleğin çıkma amacı siber saldırıların önemli bir tehdit haline geldiği internet dünyasında kurumların kendilerini saldırılardan korumaktır. Bunun için siber güvenlik alanında uzmanlaşmış kişilere duyulan ihtiyaç sürekli olarak artmaktadır. Bu uzmanlardan ‘Beyaz Şapkalı Hacker’ olarak bahsedilmektedir. Bu siber güvenlik uzmanları korumayı amaçladıkları sisteme izinli ve bilinçli saldırılar yaparak sistemsel açıkları tespit etmeye ve bunları gidermeye çalışırlar.
Robotik Mühendisliği
Robotik mühendisliği de dünya çapında yeni ve önemli meslekler arasındadır. Robot ile ilgili sistemlerin gelişimi ve bu sektörde önemli yatırımların olması bu alana olan ilgiyi çoğaltmaktadır. Bu mesleği seçecek kişilerin matematik, bilgisayar programcılığı ve bilgisayar destekli tasarım alanlarında kabiliyetleri olması gerekmektedir. Makine, üretim ve elektrik mühendisliğinin prensiplerini robotları otomasyon sistemlerini tasarlamak ve test etmek için uygularlar.
Günümüzde en çok kıymet verilen uzmanlıkların; Siber güvenlik, bulut bilişim, veri analistliği, nesnelerin interneti ve makine öğrenmesi alanlarında olduğu görülmektedir. Endüstri, analitik değişimle bürünüp diğer yeteneklerle donanmış uzmanlara her gün daha çok ihtiyaç ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle bilişim sektöründe kariyer yapanların ileride hiç pişmanlık yaşamayacaklarına neredeyse kesin gözüyle bakılmaktadır. Geleceğin gözde meslekleri farklı donanım ihtiyaçları ile yavaş yavaş insanların ilgi odağı olmayı başarmaktadır.