Maker hareketi, toplumda her bireyin endüstri üretimine katkı sağlamasına imkan tanıyan bir akımı ve düşünceyi anlatmaktadır. Dünyada çok hızlı bir şekilde yayılan “kendin yap” modeli, kısa sürede dikkat çekmeyi başarmıştır. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde ihtiyaç duyduğumuz herhangi bir şeyi kendimizin üretmesi mümkündür. Pasif bir teknoloji kullanıcısı olmaktan ziyade süreçlere aktif olarak katılmak bizlere çok şey kazandırmaktadır. Günümüzde bazı çocuklar bilgisayar oyunlarını severek oynarken bazı çocuklar da kodlama öğrenerek bu oyunların yapım mantığını anlamaktadır. Yani yeni neslin çocukları maker olarak üretici bir konumda yer almaya başlamıştır. Hareket, 1990’lı yılların sonunda Almanya’da ortaya çıkmış ve herkesin üretim sürecinin bir parçası olmasını hedeflemiştir.
Maker Hareketi ve Endüstri 4.0 Teknolojisi
Maker hareketi soyut olan düşünceleri somut bir hale getirerek üretimi teşvik etmektedir. İnsanların yaşadıkları her hane, bu akım sayesinde birer üretim merkezine dönüşmektedir. Hane sahipleri, kendi üretim alanlarını oluşturarak ihtiyaç duydukları her şeyi bu şekilde üretebilmektedir. Her hanenin Maker atölyesi olması, sürekli olarak tüketime alışmış olan bireylerin üretim sürecine katkı sağlamasını desteklemektedir. Endüstri 4.0 teknolojisi sayesinde, bant üretimlerinin yavaşlattığı bireysel üretim düşüncesi tekrar gelişirken, bu hareket ile birlikte de bireysel üretim ivme kazanmaktadır. Bu hareketin içerisinde bulunan bireyler, kendi üretim süreçlerinde göremedikleri noktaları, diğer üreticilerin süreçlerine tanık olarak deneyimleyebilmektedir. Endüstri 4.0 teknolojisinin sağladığı faydalar, bireysel üretim hareketi ile daha da gelişmektedir.
Bu Hareketin Çocuklar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Hareket sayesinde çocukların da üretim süreçlerine katkı sağladıkları görülmektedir. Çocuklar, üretici birey olarak küçük yaşlardan itibaren en basit şekliyle üretme bilinci kazanmaktadırlar. Yapılan araştırmalara göre çocuklar 5 yaşından itibaren kodlama eğitimi alabilmektedir. Hatta bu yaşın 3’e çekildiği de görülmektedir. Bu yaştaki çocukların dikkat çeken çıktılar üretebildiklerine rastlamak mümkündür. Türkiye’de üretim anlamında bir araya gelen dikkat çekici topluluklar bulunmaktadır. Makers Türkiye bu hareketin ilk büyük temsilcisidir. Üretim konusunda istekli olan bireylerin topluluklar halinde bir araya gelmeleri, üretim süreçlerini önemli ölçüde desteklemektedir. Bu hareket, geleceğin dünyasında yani dijitalleşmeyi ön plana alan bir ortamda bireyi de ön plana alarak hızlı bir şekilde gelişmektedir. Toplumsal üretimin yerine maker hareketi bireysel üretimi tüm alanlarda teşvik etmektedir.