HÜretimde yeni yaklaşımlar teknolojiye erişimdeki kolaylıkla birleştiğinde her gün daha fazla insanın kafasındaki tasarımı prototipleme ve bu prototipten yola çıkarak son ürünü üretebilme potansiyeli artıyor. Makerspace’ler, fablab’ler bu konuda makerlara büyük olanaklar sunarken bir yandan da ucuzlayan fiyatlarıyla bu teknolojileri bireysel olarak satın almak olası hale geliyor.
Ucuzlayan Fiyatlarıyla Üretim Teknolojileri:
Bilgisayar ve mobil telefon gibi cihazlara bundan yirmi yıl kadar önce imkanı olan az sayıda kişi sahip olabilirken şu an bir çok sıradan insan mobil telefon, masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar ya da tablet sahibi. Benzer şekilde bilgisayar destekli nümerik kontrollü üretim teknolojileri yıllardır sadece endüstride kullanım alanı bulan pahalı teknolojiler iken şimdilerde makerspace ve fablab gibi maker topluluklarına hizmet veren ortak üretim alanlarında, ilgi duyan sıradan insanların kullanımına açılmış durumdalar. Üstelik ortalama bir dizüstü bilgisayar fiyatı olan 3000 – 5000 TL aralığında başlangıç seviyesi bir masaüstü CNC router sahibi olmak mümkün. Bu rakamlar 3D yazıcılar söz konusu olduğunda daha da aşağılara inebiliyor. Örneğin 1500 TL gibi bir ücret karşılığı başlangıç seviyesi bir 3D yazıcı satın alınabiliyor. Hatta internette son yıllarda sayıları hızlı bir şekilde artan o kadar fazla kaynak mevcut ki belli bir birikimle bu kaynaklardan yararlanarak ve listelenen parçaları edinmek ya da halihazırda evinizdeki eski bilgisayarınızdan ya da çeşitli eski elektronik aygıtlardan sökmek koşuluyla kendi CNC routerınızı ya da 3D yazıcınızı daha da ucuza mal edebiliyorsunuz.
Tasarım ve Üretimde Demokratikleşme:
Erişilebilir fiyatlı 3D yazıcıların doğuşu, gelişimi ve yaygınlaşması geleneksel ticarileştirme pratiklerini açık inovasyon stratejileri ile dönüştürerek tasarım ve üretimde demokratikeşme potansiyelini de beraberinde getiriyor. Internet blogları, forumlar, sosyal medya, makerspace ve fablab gibi ortamlardan faydalanarak değiş-tokuş, paylaşım, ortak iş yürütme, birlikte yapma, birbirine destek olma, birlikte öğrenme gibi pratikleri ve teknikleri kullanan küresel bir topluluğun parçası olan makerlar, yöntemleriyle eğitimcilerin , şirketlerin ve hükümetlerin de ilgisini çekmiş durumdalar. Okullar kendi bünyelerinde makerspace açmak için gerekli adımları atarken şirketler de makerspace oluşumlarına destek vererek yaratıcı ve inovatif yaklaşımlardan faydalanmayı amaçlıyorlar. Hükümetler ise bu tarz öğrenme biçimlerini eğitim sistemine entegre etmeyi toplumun geleceğine yatırım olarak görüyor.
Bir Adım Sonrası:
Yakın bir gelecekte herbirimizin evi ufak çaplı üretim alanlarına, bir nevi küçük birer fabrikaya dönüşecek. Uygun hammaddeye erişimimiz olduğu müddetçe kendi ihtiyacımız olan ürünleri üretebilir hale geleceğiz. Hatta sadece hayal gücümüzün sınırlarıyla belirlenmiş yenilikçi tasarımları doğrudan hayata geçirip bunu herhangi bir aracı olmadan internet üzerinden kullanıcılarla buluşturuyor olacağız. Bu tarz bir değişimin mevcut ekonomik sistemleri de dönüştürmesi kaçınılmaz gözüküyor.
Kaynakça: