Günümüzde eğitimciler ve uzamanlar sıklıkla yaratıcılığın önemini vurgulamaktadır. Peki, yaratıcılık neden önemlidir? Yaratıcılık göz ardı edilmemelidir çünkü yaratıcılık, matematik ve bilimsel düşünme gibi bilişsel becerileri öğretmeye yardımcı olur. Yaratıcı düşünme, hayal gücünün, bilimsel yöntemin temel kullanımının, iletişimin, fiziksel beceri ve eforun, problemleri belirlemenin ve çözmenin, yorumların yapılmasının ve gelecekteki okuryazarlık becerilerine yardımcı olan sembollerin kullanılmasını içerir. 

 3 – 5 Yaş Çocuklarında Yaratıcılığın Gelişimi

Okul öncesi dönemi hayal gücünün ve zihinsel becerilerin sınırsız olduğu bir dünyadır. Pek çok çocuk için yaratıcılık altı yaşından önce zirvesini yaşar ve daha sonra okullaşmanın başlaması ve çoğunluğa uymanın başlamasıyla gittikçe azalır. Üç yaşına gelindiğinde, çocuklar resmi olarak Piaget’in ön hazırlık ( pre-operational) dönemine girmişlerdir. Bu dönemin özelliği ise çocuğun sembolleri kullanabilme becerisidir. 

Bu yeni temsilleme yetenekleriyle çocukların hayalleri sınırsız bir hal almaya başlar. Oyunları daha genişi bir yelpazede oynarlar ve fantezi dünyaları genişlemeye başlar. Deney yapmak ve keşfetmek için doğal bir eğilim gösterirler. Fantezi ile gerçek arasındaki ayrımı yapmak için büyük çaba sarf ederler. 

Yaratıcılık Çocuklara Neler Kazandırır?

Kendini yaratıcı bir şekilde gösterebilmek duyguları ifade etmek ve bu duyguların üzerinden çalışmak ve bunları anlamak için birçok fırsat sunar. Küçük çocuklukta yaratıcılık genellikle sosyal bir eylemdir. Şarkı söyleme, dans etme, kuklacılık ve tiyatro, çocuğa başkalarına dikkat etmeyi öğretir, aynı zamanda verme ve alma ve işbirliği gibi sosyal kuralların anlaşılmasını geliştirir. Yaratıcı oyun ya da projelere katılarak, çocuklar yeni kelime hazinelerini geliştirir, kelimeleri durumlarla ve olaylarla ilişkilendirmeyi öğrenirler.

Yaratıcılığı Geliştirmenin Yolları Nelerdir?

´Messy play´ yani dağınık oyun çocukların yaratıcı öğrenme süreçlerinin çok değerli bir parçasıdır. Kum, su, oyun hamuru, kil, çamur mutfaklarında oynama fırsatları çocuklara duyusal deneyimler yaşatır ve merak uyandırır.  Ayrıca çocukların dokuları keşfetmeleri, ince motor becerileri geliştirmeleri, göz-el koordinasyonu geliştirmeleri ve kendi vücut alanlarını anlamalarını sağlamak için fırsatlar sunar. 

Çocuklara yaratıcılıklarını kullanmalar için onlara farklı oyun ortamları sunmak dışında neler yapabiliriz? Çocuğunuza doğru ya da yanlış cevap beklemeksizin açık uçlu sorular sorun. Onu neden düşündüğünü size anlatması için onu teşvik edin. Beraber müzeleri, parkları, kütüphaneleri, bulunduğunuz şehrin başka yerlerini keşfetmeye çıkın. Açık uçlu materyaller. Açık uçlu materyallere örnek vermek gerekirse; kuklalar, ağaç dalları, küçük kütükler, yapraklar, insan ve hayvan figürleri, büyük kumaşlar ve küçük kumaş parçaları ve kozalaklar. 

References

https://www.scholastic.com/parents/family-life/creativity-and-critical-thinking/development-milestones/creative-development-3-5-year-olds.html
http://www.creativitypost.com/education/want_to_foster_creativity_in_children_science_says_nurture_curiosity
Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı