David Foster Wallace, Türkçeye de çevrilmiş kitabında suyun ne olduğunu bile bilmeden suda yaşayan balığın hikayesini anlatarak başlar. Balıklar gerçekten de var olmalarını mümkün kılan okyanuslardan ve denizlerden bihaber yaşarlar. Buradan yola çıkan Wallace, eğitimin düşünme kapasitemizden ziyade neleri düşünmeyi seçeceğimizle ilgili olduğunu öne sürer ve insanlığı önemli kılan değerlerden bahseder.

Kodlar, veriler ve genel olarak teknolojiye, tamamen teknik bir konu olarak yaklaşılsa da bu çok doğru sayılmaz. Çünkü teknolojik ürünler ve hizmetler insanlar için üretilir ve toplumda önemli değişiklikler ortaya koyar. Bu özelliği, teknolojiye içkin bir sosyal bilim ihtiyacının varlığını gösterir. Günümüzde STEAM eğitiminin ve Maker hareketinin yükselişi bu ihtiyacın görünür hale gelmesinin de bir sonucudur.

Mühendislik insanla ve doğayla ilgilidir

Mühendislik eğitimi, teknolojinin kullanıldığı ve şekillendiği alanların başında gelir. Bu eğitim teknik bir bağlamda problem çözme odaklıdır ve çözülecek problemler, insanla ve doğayla ilgilidir. Problemlerin çözümünde kodlar, denklemler, aksiyomlar kullanılır. Yaratılan ve sürekli olarak kullanılan algoritmalar, dünyayı bir şekilde direkt olarak etkiler.

teknoloji

Son zamanlarda mühendislik bölümlerinde zorunlu hale gelen “humanities” derslerinin amacı, problemlerin tespiti ve dünyayı algılama konusunda mühendislik öğrencilerine destek olmaktır. Bunun yanı sıra mühendislikte çok önemli olan etik düşünme ve küresel toplum anlayışı da sosyal bilimlerin katkı alanları arasında yer alır.

Bu katkılar, günümüzde inovasyonun hızlı bir şekilde uygulanışında güçlü bir etkiye sahiptir. Özellikle çağın iş yapma modelleri arasında yükselişte olan girişimcilik de tüm bunların sonucu olarak görülebilir. Kapsamlı ve kapsayıcı bakış açısı gerektiren girişimcilikte başarılı olmak için dünyayı teknik bir gözle görmenin ötesinde, toplumsal ve sosyal olarak da doğru algılamak gerekir.

Ne üzerine çalışıyorsunuz? Neden bu konuda çalışmayı tercih ediyorsunuz? Bu alanda neler yapmaya ihtiyaç var? Hedef kitlenizin özellikleri neler? Bu sorulara cevap vermek ve muhteşem teknolojiler yaratmak için sosyal bilimler alanında temel düzeyde bilgi sahibi olmanız gerekir. Sosyal bilimleri dışarıda tutan teknolojik gelişimin inovatif etkiyi içermesi mümkün görünmüyor. Bu anlamda farklı yaklaşımlardan beslenen bir vizyonun katkıları, teknolojiyi çok daha ileri taşıyabilir.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı