Startup terimi, genel anlamda genç yenilikçi girişimleri tanımlamak için kullanılıyor. Türkiye’de kuluçka merkezleri, teknoparklar / teknokentler ve startup ile ilgili konferanslar bu fikrin gelişmesinde ön ayak oluyor. Startup olmak için gerekli özelliklere dair tartışmalar ise sürüyor.
Belli bir kesim, şirketin cirosu, karlılığı, büyüklüğü ve ne kadar süredir faaliyette olduğu ile ilişkili olarak startup’ı tanımlıyor. Startup, bir iş fikri doğrultusunda tekrar edilebilir ve özgün fikirler geliştiren bir yapı olarak tanımlanabiliyor. Aynı şekilde, startup olmak için çözüm yolları oluşturan ve başarı için çalışan bir şirket olmak da gerekiyor.
Ölçeklendirilebilirlik ve büyüme ivmesi
Startup olmak için yeni kurulmuş olmak yetmiyor, şirketlerin belli bir büyüme ivmesine sahip olması gerekiyor. Startup’ların önemli özelliklerinden biri de ölçeklendirilebilir olmasıdır. Hızlı büyüme temelinde kurgulanmış ve oluşturulmuş şirketler, bu kategori altında değerlendiriliyor. Startup’ların normal işletmelerden önemli bir farkı vardır. Örneğin, Google çok iyi organize edilmiş, yenilik getiren ve sürekli büyüyen bir şirket olarak diğerlerinden önemli ölçüde ayrılıyor.
Üretim ve erişim kolaylığı
Startup’lar çok fazla insanın ihtiyacı olan ürün ya da hizmetleri üretmesi ve bunları insanlara ulaştırması bakımından diğerlerinden ayrılıyor. Startup’ların başarısının altında da bu faktör bulunuyor. Startup olmak için toplumun ihtiyaçlarını nasıl analiz ettiğiniz ve bu ihtiyaçları karşılayan ürünlerinizin erişim kolaylığı da etkili oluyor.
Hızlı gelişim ve inovasyon
Startup şirketlerinin genç olması gerekmiyor, yaş ile ilgili bir unsur olarak görülmüyor. Hızlı kararlar alan, çok iyi organize olan, sürekli üreten şirketler startup sayılıyor. İstikrardan ziyade çok büyük bir büyümenin sağlanması, ani ve hızlı etki yapması startup şirketleri benzerlerinden farklı kılıyor. Bu nedenle startup ile inovasyon kavramları birbiriyle kesişiyor.
Sonuç: “Startup olmak ya da olmamak”
Startup’ların teknoloji şirketlerinden çıktığına dair bir algı bulunuyor ancak startup şirketler yalnızca teknoloji alanında düşünülmemelidir. Teknoloji alanı dışında da startup şirketler bulunuyor. Bu nedenle teknoloji şirketi olmamanız startup olmadığınız anlamına gelmez.
Birçok startup, bazı unsurlardan dolayı startup olmayı bırakabiliyor. Şirketin başka şirketler tarafından satın alınması, ofislerin fazlalaşması, çalışan sayısının çok artması, yıllık cironun belli bir miktarın üzerine çıkması, yönetimdeki üye sayısının artması, kurucuların hissesini satması gibi faktörler şirketleri startup’lıktan çıkarıyor. Şirket başarıyı sürdüremezse de startup’lıktan çıkıyor.
Şimdi, bu bilgiler çerçevesinde startup olup olmadığınıza kendiniz karar verin!