2005 yılında Dale Dougherty tarafından günümüzün popüler kültürü “Do It Yourself” akımının yayılması amacıyla ortaya çıktı. Konuyla ilgilenen katılımcıların ve projelerin artmasıyla da Maker Hareketi uluslararası boyutta bir harekete dönüşmüş oldu. Birçok yeni uzmanlık alanı ve teknoloji ürününün geliştirilmesinden çeşitli alanlara çözüm olmasına kadar Maker Hareketi katılımcıları aksiyona ve aktif olmaya çağırıyor.
Maker Hareketi nedir?
Teknoloji ile “kendin yap” kültürünü birleştiren; yaratıcılığa, birlikte yapmaya, tüketen değil üreten bir toplum olmaya teşvik eden bir harekettir Maker Hareketi. Hareketin kurucusu Dale Dougherty akımı şöyle tanımlıyor:
“Maker ruhunun temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, ezber bilgi yerine deneyim vardır. Artık yapmak çok kolay. İnternetten bulacağınız modellerle, 3 boyutlu yazıcılar yardımı ile eskiden haftalarca süren ve çok pahalıya mal olacak prototipleri, bugün çok hızlı ve ucuza yapabilirsiniz. Arduino, Littlebits benzeri elektronik devreler ve bileşenler sayesinde, detay bilgiye ihtiyaç duymadan, yapabilecekleriniz hayal gücünüz kadar sınırsız. Yapmak istediğinizi bir arama motoruna yazıp yapmaya başlayın!”
Alan kısıtlaması olmayan Maker Hareketinde materyal her şey olabilir. Bu materyal; kullanılmayan, kenara atılan, bozuk ya da kırık bir elektronik alet ya da plastik, silikon gibi maddelerden oluşturulmuş herhangi bir nesne olarak belirlenebilir. Harekette amaç eldeki materyali yeniden, farklı bir biçimde kullanılır hale getirmektir. Bunu iş birliği içinde, merak duygusu ve yaratıcılıklarını birleştirip üretim yaparak topluma yarar sağlama, paylaşma hedefleri oluşturur. Kısacası Maker Hareketi: “Yap, paylaş, ver, öğren, donan, kurcala, katıl, destekle ve değiştir” mottosunda işleyen kolektif bir hareketi kapsar.
Kimler Maker olabilir?
Maker kelime anlamında üreten kişi olarak geçmektedir. Günümüzde teknoloji ile üretim teknolojilerini yani materyalleri kullanarak nesneleri yeniden üretmekte olan herkese Maker diyoruz.
Çocuktan yaşlıya, öğretmenden bir anneye herkes Maker olabilir. Maker hareketinde bir kişi bu harekete katıldığını söylediği an Maker yani üretici olmuş olur. 3 boyutlu yazıcı ile saç tokası yapmaktan, çeşitli motorlar yapmaya, yemek yapmaktan model uçak yapmaya her ürün Maker Hareketi’nin birer parçası olarak kabul edilir. Amaç merak duygusunu yaratıcılıkla birleştirerek Makerların becerilerini kullanarak “yap, paylaş” mottosuna ses veriyor olmasıdır.
Neden Maker olmalısınız?
Maker Hareketi çocuklar için bu üretim kültürünü; kodlama, tasarım, mekanik ve elektronik biri farklı branşlarda aşılamayı hedefleyen bir hareket. Maker Hareketi içerisinde sürekli teknoloji ile karşılaşacağınız, kendini sürekli yenileyen; geriye değil ileriye dönük ve konu kısıtlaması olmayan dinamik bir hareket.
Özellikle çocuklara eğitim içerisinde Maker ruhunun empoze edilmesi onların dışardan almak yerine kendilerinin üretebilecekleri düşünceye hazırlanmalarında, becerilerini geliştirmelerini sağlamada son derece etkilidir. Hızla gelişen dijital ve teknoloji dünyası içerisinde çocukları yaratıcılıklarını besleyen ve üretim yapabilen Makerlar olarak hazırlamak geleceğin farklı iş kollarıyla da şimdiden tanışmış olmalarını sağlar.
Endüstri devriminde ses getirecek potansiyel gelişmelerde bu gelişmelere yön verip üretim yapacak nesiller için çocuklarınızla Maker Hareketi’ne katılabilirsiniz. Bu hareket çocuğunuzun bilgisayarda oyun oynamasını faydalı hale getiriyor. Çünkü oynarken kod yazmayı öğrenmesiyle son derece ilgili. Sıfırdan bir fikirle yepyeni bir üretim yapmaktan, sonsuz yaratıcı fikri gerçek hayata uygulama şansını elde edeceğiniz Maker Hareketi özellikle çocukların eğitiminde önemli bir etkiye sahip.
Tüketmeyen, üreten çocuklar geleceğin endüstri devriminin liderleri olacak. Maker Hareketi bireylerin yaratıcılıklarını sürekli aktif olarak tutmalarına yardımcı, geleceğe karşı hem farkındalık hem de duyarlılık sağlıyor. Bu yüzden de günümüzün hızla değişip gelişen dünyasına farklı bir bakış sunan etkili bir hareket. Güncel olarak dünyanın her yerinde uygulanmakta olan bu hareket, Maker Fair’lerde yapılan sergilerle diğer Makerları bir araya getiriyor, farklı projelerin birden çok sese ulaşmasını sağlıyor.