STEM eğitimi, sürekli gelişmekte ve değişmekte olan teknolojiyle birlikte değişimden geçen eğitim sisteminin problem çözme ve bilimsel düşünme temelli disiplinler arası yeni modelidir. STEM; Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) alanlarının baş harflerinden oluşur. Aynı zamanda İngilizcede “kök” anlamına gelir.
Öğrencilerin öğrendikleri bilgileri; teknoloji, bilim, sanat ve matematik alanlarında daha kalıcı ve pratik bir hale getirmelerini amaçlar. Program gündelik teknolojik gelişmelerin takip edilmesi, bilimsel çalışmalar üretme, yaratıcı düşünme becerilerini geliştirme ve yaratıcı yazarlık ile el becerilerini ilerletme üzerine odaklanır.
STEM eğitimi ile uygulanabilir çalışmalar
STEM eğitimi uygulanabilir bilimsel çalışmalar üretme odaklı bir sistemi kapsamaktadır. Bununla beraber, kod yazma, deneyler yapma, teknolojik ürünler üretme gibi eğitimler birleşerek tüm derslerin korelasyonu sonucunda öğrencilerin aldığı eğitimin tamamını kapsar.
Günümüzde hala, STEM derslerine katılan kızların oranı erkeklere göre daha düşük. Uzmanlara göre bu problemin ana nedenlerinden biri; ne kadar 21. Yüzyılı yaşıyor olsak bile, bilim ve teknoloji ağırlıklı branşların daha çok erkeklere uygun olduğunun çoğunluk tarafından kabul edilmesi.
STEM sistemi analitik düşünebilen, geleceğe uygun teknolojik ve bilimsel çalışmalar üretebilen lider gençler üretmeyi hedefleyen bir eğitim sunar. Bu sayede topumda daha başarılı, güçlü ve yüksek maaşlı meslek sahibi bireyler yetiştirilmiş olur. Böyle büyük avantajları olan bir sistemden kızların da faydalanması gelecekteki kadın erkek iş istihdamı oranının eşit olmasının en büyük etkenlerinden olacaktır.
Kız çocuklarını teşvik etmeliyiz
Teknoloji ve bilimsel çalışmalar içerisinde kadınlar daha az yetkin ya da başarısız diyebileceğimiz bir analiz yoktur! Bu yüzden geleceğin başarılı, STEM sistemi ile yetiştirilen kadınlarının sayısını arttırmak için kız çocuklarını en başından bu sistemle tanıştırmak şart.
Geleceğin birbirinden farklı meslek sahibi güçlü ve lider kadınlarını STEM eğitimine yaklaştırarak birçok alanda kadın istihdamını arttırmış ve bilim, teknoloji sektörlerindeki kadın-erkek oranındaki büyük farkı azaltmış oluruz.
Eğitimle birlikte bireyler başarılı birer kariyer oluşturarak güç ve özgürlük kazanır. Bununla birlikte toplumu ve komple dünyayı geliştirecek muhtemel yeniliklere sebep olurlar. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kızları STEM eğitimi konusunda teşvik etmek gereklidir.