Girişimciliğin olmazsa olmazı yeni fikirlerin ve buluşların birikerek ilerlemesidir. Patent, buluş sahibine bulduğu ürünü veya fikri, belirli bir süre üretme, kullanma veya satma yetkisini veren belgedir. Lisanslama ise bu mülkiyetin kullanım hakkının telif hakkı karşılığında belli bir firmaya devredilmesidir. Girişimcilik sürecinin usülünce ilerlemesi adına patent ve lisanslama kritiktir.
Patent ve Lisanslama Belgelerinin Girişimciye Katkısı
Patent almanın en önemli şartları buluşun varolan teknolojiyi ileri götürmesi ve sanayiye uygulanabilir olmasıdır. Girişimciliğin ise öncelikli amacı teknik ve sosyal gelişme sağlamak olduğu için patent, girişimcilikle iç içedir. Yönelik oldukları hedefler birbiriyle tam olarak örtüşür.
Teşvik fikri, günümüz iktisadının üzerinde en çok durulan kavramlarından biridir. Günümüzde ekonomik sistemdeki bireyleri harekete geçirerek ilerlemeyi sağlayan faktör teşviktir. Patent ve lisanslama da en önemli teşvik araçları olduğundan girişimcilik için hayatidir.
Patentle yeterli maddi ve manevi desteği alan girişimciler fikirlerini geliştirmek için gerekli motivasyonu bulacaklardır. Fikirlerini ve buluşlarını efektif bir sistemle hayata geçirdiklerinde ise toplum ilerleyecektir. İntihalin önüne geçiyor olması da patent ve lisanslama gibi sistemlerin girişimcilik açısından bir başka önemidir. İyi işleyen bir patent sistemi, girişimcilere motivasyon olmanın yanısıra onların fikirlerini güven içerisinde üretmelerini destekler.
Fikri haklarının korunacağını ve buluşunun sorunsuzca hayata geçeceğini bilen bir girişimcinin üretkenliği artar. Patentlerin sağladığı resmiyet ve uluslararası yaptırımlarla intihalin engellenmesi, olası etik problemlerin de önüne geçer. Girişimcilerin ve fikirlerinin adalet bağlamında zarar görmesini önler.
Girişimcilere patent ve lisanslamayla sağlanan bu motivasyonlar, ülkelerin ekonomilerinin gelişmesi yolunda büyük bir adımdır. Patentler ve lisanslar, uluslararası geçerliliği olan resmi belgelerdir. Teknolojinin sınırların ötesine transfer edilmesini mümkün kılarlar. Fikirleri bu şekilde geçerli belgelere dökülen girişimciler küresel pazarlara açılabilir, gelişmekte olan ülkeler de lisanslama yoluyla bu yeni bilgilere erişim sağlayabilir.
Girişimcilerin ortaya çıkardığı teknik bilginin yayılmasını sağlar. Etkili bir patent ve lisanslama sistemi sayesinde ülke ekonomilerinin gelişiminin izi sürülebilir. Esasen patentleme ve lisanslama, girişimcilere verilen teşviklerinin yanında ekonomik ve sosyal kalkınma iktisadı açısından önemlidir. Artık girişimcilik de bildiğimiz gibi kalkınmanın temel taşlarından biri olduğu düşüldüğünde, patent ve lisanslama gerekliliği kaçınılmazdır.