Girişimcilik, genellikle 30’lu yaşlarda başlıyor gibi görünse de Türkiye’de ve dünyada çok sayıda genç 20’li yaşlarında fikirlerini gerçeğe dönüştürüyor. Bu da henüz deneyimsiz ya da çok az profesyonel deneyime sahip kişilerin, hayatlarında önemli bir adım atması anlamına geliyor. Siz de bu gençlerden biriyseniz doğru sayfadasınız. Çünkü bilinmeyen bir dünyaya erken yaşta atılmanın pek çok riski olabileceği gibi, başarılı olduğunuz zaman hatırı sayılır avantajlar elde etme şansınız da var.
Peki, 20’li yaşlarınızda başlattığınız girişiminizin başarılı olması için nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Detaylı plan yapın
İyi bir fikriniz olduğunu düşünüyor ve bunu gerçekleştirmek istiyorsanız bu iyi bir başlangıç. Ancak ilk fikrinizin en iyi fikir olmama ihtimalini gözden kaçırmayın. Bu nedenle fikrinizi geliştirmek ve detaylandırmak için kendinize zaman tanıyın. İş planınızı detaylandırırken deneyimli ve bilgili insanların fikirlerini almaya önem gösterin.
Girişiminizi başlatırken sadece sizi cesaretlendirecek değil, aynı zamanda dürüstçe eleştiren insanlara ihtiyacınız olacak. Bu aşamada eleştirilere ve yorumlara açık olmanız gerekiyor. Tüm yorumlar ışığında fikrinizi somut bir plana dönüştürdükten sonra acele etmeyin. Kendinize yeterince düşünecek zamanı tanıyın. Tekrar tekrar aynı şeyleri düşünmeye, farklı bakış açıları edinmeye çalışın.
Mümkün olduğunca fazla eğitim alın
Henüz üniversiteden mezun olmadan önce bir girişim fikri bulduysanız şanslı sayılırsınız. Çünkü okulunuzda girişimcilikle ilgili size yol gösterecek derslere katılma imkanınız olabilir. Finans, kaynak yönetimi, proje geliştirme gibi konularda kendinizi geliştirin.
Yolun başındaki girişimcilerin çok sayıda bilinmeyenle ilgilenmek kaçınılmazdır ve bunu tahminler ve sezgi üzerinden yapmamanız gerekiyor. Startup nedir, ne değildir, iyi öğrenin. Gerçekçi analizler ve faydalı bilgilere dayanmak girişiminizin başarısı için anahtar rol oynayacak.
Gerçekçi olun
Fikrinizin bir işe dönüşebileceğini fark ettiğiniz anda çok heyecanlanmış olabilirsiniz. Heyecanlı olmak insanlara harika hissettirebilir. Bunun sonunda gerçekçi olmayan şekilde iyimser yaklaşma olasılığınız artar. Her şey harika gidebilir, ancak yine de nasıl krizlerle karşılaşabileceğinizi önceden düşünmekte fayda var. Olası sorunları keşfedip, erkenden çözüm yöntemleri üretmeye başlarsanız bunun avantajını görürsünüz.
Tadını çıkarın
Henüz 20’li yaşlarınızdaysanız ve iş hayatında girişimci olarak yer almak istiyorsanız, bunun çok zamanınızı alacağını unutmayın. Başarılı bir girişim emek ister. Birçok şeyi deneme yanılma yoluyla öğrenmeniz ve zaman zaman başa dönüp tekrar etmeniz gerekebilir. Bu bazen şevkinizi kıracak seviyeye ulaşsa da, sürecin tadını çıkarmaya çalışın.