Uzmanlara bakılırsa Robotik ve Endüstri 4.0 fabrikaları, imalar işgücünü ve şirketlerin iş modellerini yeniden şekillendirecek. İlk endüstriyel robot 1961 yılında göreve başlamıştı. O zamandan beri imalatçılar, bu yorulmayan, yaralanmayan ve bazı açılardan insanlara göre çok daha verimli mekanik işçilerin büyük faydasını gördü.
Robotlar genellikle çok özel bir beceri gerektirmeyen işleri üstlenmeyi bırakıp, yüksek maaşlı rollerin de üstesinden gelmeye başlıyor. İmalatçılar için elbette insansız bir üretim sahası henüz pek mümkün gözükmüyor. Bu robotlar genellikler insanlarla birlikte çalışmak ve onları desteklemek üzere tasarlanıyor. Bu nedenle imalathanelerde çalışanların bu robotların dilinden anlaması beklenecek. Bir ihtiyacı, robotların anlayacağı dile çevirme becerisine sahip olanlar imalat endüstrisinde kendine yer bulabilecek.
Robotlar işimizi elimizden almaz
Bugün pek çok fabrika son teknolojiyi kullanıyor ve bu yaygın teknoloji kullanımı işçilerinin gelecekte işsiz kalması gibi bir tedirginliğe sebep oluyor. Aslında durum tam olarak böyle değil. Yaygın teknoloji kullanımıyla beraber, çok daha fazla bu teknolojilerle tanışma imkanı buluyor. Teknolojiye erişimin yaygınlaşması ise önceden beden gücüne dayanan işçiliği mekanikle işbirliği yapan bir işçiliğe dönüştürüyor.
Yeni nesil işçilerin eğitilmesi için, teknoloji 3B yazıcı, robotik programları aracılığıyla sınıflara daha çok giriyor. Bu aşamada üretimin ne kadar keyifli, heyecanlı ve inovatif bir alan olduğunu göstermek için öğrencileri üretim merkezlerine götürerek yerinde keşif yapmalarını sağlamak da yardımcı olur. Üst sınıflar için staj programları da meslekle aşina olmak için ideal bir yöntem.
Robotlar güvenli çalışma ortamı sağlar
Diğer taraftan robotlar, çalışma ortamında güvenli birer iş arkadaşı olurlar. Robotlar genellikle üretimin en tehlikeli ve en ağır kısımlarında kullanarak, çalışanların bu tehlikeden uzak durmalarını destekler. En ileri teknolojide robotlar da dahil olmak üzere bu sistemler, birbiriyle iletişime girerek birlikte çalışıyor. Böylece “akıllı fabrika” dediğimiz yapı Endüstri 4.0’ın en önemli ürünlerinden biti olarak karşımıza çıkıyor.
Robotik dünyası burada duracağa benzemiyor. Çünkü daha güvenli ortamlar yaratmak için daha çok gelişmeye ihtiyaç var. Yakın zamanda insanların robotlarla omuz omuza çalışır hale gelecek ve süreç çok daha akıllı hale gelecek.