Öğrenci makerler ve geleceğin girişimcileri, gerçek dünyadaki sorunlarla başa çıkıyor. ‘Öğrenmeyi öğrenme’ ve ‘fark yaratma’ tutkusu ile yenilikçi teknoloji çözümleri yaratıyorlar. Bu gençlere verilebilecek çok sayıda örnek var.
Hannah Edge bunlardan biri. Genç bir maker olan Hannah Edge için spirometre testi için sık sık acil servise gitmesini gerektiren astım atağı büyük bir sorundu. Bu nedenle evde kullanabileceği küçük taşınabilir bir ölçüm cihazı icat edip etmeyeceğini merak etti. Bu da diğer astımlı hastaların hastaneye düzenli gitmesini engelleyebilirdi.
Edge, maker hareketinin yaratıcı ve sorun çözme ruhunu bize gösteriyor. Sadece 15 yaşındayken, muhteşem bir girişimcilik örneğiyle; tıbbi cihaz şirketi olan SpiroEdge’yi kurdu. Makerların çoğu kendileri için önemli olan bir sorunu çözerek başlıyor. Direkt kendileriyle ilgili bir sorunu çözdükten sonra, bu kapsamı genişletip başkalarına bakıp sorunları çözmeleri için yardım edebiliyorlar.
Teknolojiyi üretmek
Bugün dört yıllık bir teknik üniversiteye başlayan öğrenciler için, ilk yıllarda öğrendiklerinin yarısı üçüncü yıllarında artık eski bilgi haline geliyor. Çünkü teknoloji büyük bir hızla gelişiyor. Oklahoma Üniversitesi tarafından maker alanlarında yapılan bir araştırma, öğrencilerin uygulamalı öğrenme sırasında öğrencilerin “sıfırlama ve tekrarlama” sürecine girdiklerini ve deneme yanılma yoluyla teknolojinin nasıl işlediğini keşfettiklerini gösterdi.
Öğrenciler gerçekten önem verdikleri projeleri yapma fırsatı bulduğunda, gerekli becerileri öğrenmek için çok daha motive oluyor. Öğretmenlerin ve ders kitaplarının birincil bilgi kaynağı olduğu geleneksel sınıf öğreniminin aksine, maker ortamları öğrencileri bilgi arayıp keşfederek yeni şeyler öğrenmeye teşvik ediyor. Oklahoma Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre, kendini yönlendiren öğrenme modeli öğrencilerde şunların geliştirmesine yardımcı oluyor: eleştirel düşünme, iletişim, işbirliği ve yaratıcılık. Yapmak, gerçekten çocuklar için öğrenmeyi çekici kılmak anlamına geliyor.
Gerçek-Dünya Sorunlarını Çözmek
Maker hareketi; öğrencilerin dünyada fark yaratmak için, problem çözme becerileri geliştirmelerine yardımcı olmak için yapılandırılıyor. Spirometri testinin taşınabilir olup olmayacağını merak eden genç tasarımcı olan Edge, tıbbi bir cihazın prototipi ile ilgili hiçbir tecrübeye sahip değildi. Ancak astım ile yaşamak, bir sorunu çözmek için tutkusunu artırdı.
Edge; taşınabilir, inhaler boyutunda bir cihaz yaratmak için bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve 3D baskı kullandı. Ardından hava basıncı sensörlerinden gerçek zamanlı veriler yakalamak için bir Android uygulamasını programladı.
Hannah Edge, yalnızca bir örnek. Onun gibi pek çok maker ve girişimci var. Bunda günümüzün maker hareketinin, öğrencilerin gerçek dünya sorunlarını çözmesine yardımcı olarak yeni teknoloji çözümleri üretmek ve yenilemek için gerekli olan yapı taşlarına kolay erişim sağlamasının büyük bir etkisi var.