Son yıllarda devre kartları, büyük oranda değişti ve gelişti. 1980’li yılların başında basit ev bilgisayarları ortaya çıktığından bu yana çeşitlilik ve seçme şansı epey artarken, üreticiler hem şekil hem de özellikler konusunda önemli değişikliklere imza attı.
Bugünün mikro denetleyici kartı pazarı geliştirme kartlarıyla hayatımıza girmişti. Üreticiler profesyonel mühendislerin çok sayıda siparişler vermeden önce ürünü deneyimlemesini istedi. Hobi için de kullanılabilen bu geliştirme kartları, profesyonel kullanıma uygun olsa da çok pahalıydı. Daha sonra bu pahalı kartlar yerini daha ucuz ve erişilebilir mikro denetleyici kartlarına bıraktı. Bu, elbette başta makerlar olmak üzere herkes için sevindirici bir gelişme oldu.
Devre kartları artık birbiri arasında iletişim kuruyor
Nesnelerin İnterneti olarak adlandırdığımız internete bağlı akıllı cihazların sürekli gelişimi mikro denetleyici kartı pazarında da ciddi değişiklikleri beraberinde getirdi. Önceden makineleştirme ve kontrol amaçlı kullanılan bu kartlar, bugün birbirleriyle iletişime geçerek birçok işlemi gerçekleştirebiliyor.
Aslına bakarsanız, üreticiler ürünlerinin tam olarak nasıl kullanılacağını bilmiyorlar. Çünkü tıpkı bilgisayarların farklı kullanım alanları olduğu gibi bu kartların da farklı kullanım alanları mevcut. Bu nedenle farklı amaçlar için kullanılabilen bir kart üretmek en makul olanı. Klasik Arduino düzeni, varsayılan olarak neredeyse standart haline geldi. Yazılımsal olarak birbirine benzemese bile, devre kartlarının fiziksel görüntüsü büyük oranda birbirine benziyor.
Yerleşik Wi-Fi bulunan genel kullanımda mikro denetleyici kartlar artık son derece uygun fiyatlara bulunabiliyor. Yine de, bilgisayarın sadece ucuz olmadığı bir yere doğru gidiyoruz, aslında tamamen ücretsiz hale gelebilir.
Fiyat önemli bir kriter
Bu, insanların mikro denetleyicileri kullanım şeklini değiştiriyor. Örneğin, ESP8266, hızla büyüyen topluluk olması nedeniyle başarılı. Bu topluluk, yönetim kurulunun sunduğu özelliklerden değil – diğer küçük form faktörlü kablosuz kartlar da vardı – fiyat konusunda güçlendi. Sonuç olarak, ESP8266, Arduino ve Raspberry Pi’nin yanı sıra elektronik elektronik dünyasının “üçüncü topluluğu” haline geldi. Bu başarının bazıları ESP8266 / Arduino uyumluluğundan kaynaklansa da, fiyat noktasının gerçekten toplum tarafından benimsenmede önemli rol oynadığını gösteriyor.