Daha önce Arduino hakkında bazı temel bilgileri aktarmıştık. Şimdi sıra, Arduino kiti ile üretime geçmek için atılacak ilk adımları belirlemeye geldi. Maker Hareketi için önemli araçlardan biri olan Arduino, açık kaynaklı bir prototip oluşturma platformu.
Farklı bir ifadeyle küçük bir programlanabilir mikro kontrol kartı olarak Arduino, bilgisayarınızdaki kodları algılayarak uygulamanız için bir aracı görevi görür. Kart, programlama dili ve internette bulabileceğiniz pek çok proje açık kaynaklı olduğu için kolayca düzenleyebilir ve ihtiyacınıza uygun şekilde kullanabilirsiniz.
Arduino, açık kaynaklı, basit ve uygun fiyatlı olması nedeniyle kendin yap projeleri ve Maker Hareketinin de önemli bir parçası haline geldi.
Peki, Arduino nasıl kullanılır?
Fiziksel bir kart olarak alacağınız Arduino’yu USB kablo kullanarak bilgisayarınıza bağlayarak işe başlayacaksınız. Böylece bilgisayarınızdaki kodu indirebilecek. Kurulumla ilgili bilgileri Arduino’nun resmi sitesinde bulabilirsiniz. Yazılım bilgilerinizi kullanarak kendi kodunuzu yazabilirsiniz ya da sketch kullanarak Arduino’da hızla üretime geçebilirsiniz.
Arduino’da ve yazılımda yeniyseniz panik yapmanıza gerek yok. Çünkü internette diğer insanların projelerine ait kodları kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken tek şey kopyala-yapıştır seçeneğiyle yola devam etmek olacak. Bilgisayarınızdan Arduino’ya kodu gönderdiğinizde, kod Arduino’da depolanıyor. Kodu istediğiniz kadar kaldırıp tekrar yükleyebilirsiniz.
Bu aşamada bir başlangıç seti satın alarak, Arduino’ya alışma ve Arduino ile üretme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. İnternette böyle pek çok set satışta ve farklı bütçelere uygun seçenekler bulmak mümkün.
Arduino ile çalışmaya başlamak için bir programlama dili bilmeniz gerekmiyor. İhtiyacınız olan tek şeyin biraz sabır olduğunu söyleyebiliriz.
Arduino ile neler yapabilirsiniz?
Şimdi, gelelim Arduino kullanarak neler yapabileceğinize. Arduino genel olarak ses ve ışık kontrolü için tercih edilir. Arduino ile yapabileceğiniz şeylerden biri kullanılmayan hoparlörün otomatik olarak kapanmasını sağlamak olabilir. İlgili kodu burada bulabilirsiniz. Bu kodu uyarlayarak ne kadar süre içinde kapanmasını istediğinizi belirleyebilirsiniz.
Biraz daha karışık projeler için cesaretinizi topladığınızda Gündoğumu Alarmlı Saat için kolları sıvayabilirsiniz. Bu alarm sayesinde rahatsız edici alarmlardan kurtularak odayı gün ışığı gibi ısıtıp aydınlatan bir alarmınız olacak. Çok sayıda kabloya ihtiyaç duyacağınız bu projede sabırla ve özenle ilerlediğinizde aslında her şeyin şaşırtıcı derecede kolay olduğunu göreceksiniz.