Tasarım Odaklı Düşünme

Özellikle görselliğin arttığı günlerde tasarımsal düşünme fikir gelişiminde çok önemli bir rol oynuyor. ABA Innolab’ de mekanik dinamikleri de göstererek tasarımsal düşünmeyi genişletiyoruz. Yeni bir ürün veya fikir değerlendirmesinde resme daha büyük bir açıdan bakmanı sağlıyoruz.

“Tasarım Odaklı Düşünme” bir harekete geçme süreci ve daha parlak bir gelecek yaratma motivasyonuna olan inançtır. Eğitimde de bu tarz bir düşünceye geçmek için;

  • Empati yapmak
  • Araştırma yapmak
  • Fikir üretmek
  • Prototip yapmak
  • Test etmek

gerekir.

Tasarım odaklı düşünme ne demek?

Tasarım odaklı düşünme yöntemi Stanford Üniversitesi’nde ortaya çıktı. Kısaca, tasarımlar yoluyla, bilişsel olarak problemlere çözüm yolları üretmek için kullanılan etkili bir yöntem olarak tanımlanabilir. Bu yöntem empati, araştırma, fikir üretme, prototipler yapma ve test etme gibi birçok farklı adımdan oluşuyor. Problem çözme sürecinde size kendi tasarımınızı üretme ve test etme olanağı sağlıyor. Ben bu sistemi öğretmenler için ABD’deki atölyelerde ve öğrencilerle gerçekleştirdiğimiz projelerde de kullanıyorum.

Örneğin, sınıfların öğrenciler için daha kullanışlı olmasını istiyorsunuz. Bu problemi çözmek için önce bazı çizimler yapıyorsunuz ve ardından tasarım aşamasına geçiyorsunuz. Bu noktada 3 boyutlu prototipleriniz hayat buluyor. Kartondan küçük ölçülerde örnek sınıflar tasarlayarak daha kullanışlı sınıflara ulaşmak için kendi tasarımlarınızdan faydalanıyorsunuz. Tasarım odaklı düşünme, problemi çözmeye odaklanıyor. Sadece eğitimde değil, problemin olduğu hemen her alanda kullanılabilecek, görselliğe önem veren bir yöntem. En önemli özelliği ise herkesi inovasyon yapabileceği konusunda cesaretlendirmesi ve “inovasyon yapmak zor” fikrini ortadan kaldırması.

Don Buckley, New York Columbia Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde ders veriyor. Buckley, kurucusu olduğu eğitim projeleri platformu ‘Tools at Schools’ ile birlikte ABD’de eğitimde inovasyon ve tasarım odaklı düşünme konusunda çeşitli etkinlikler düzenliyor, okullarda projeler gerçekleştiriyor. Buckley, öğretmen ve öğrencilerin tasarım odaklı düşünme ile problemleri daha hızlı çözebileceğini söylüyor. Ona göre eğitime daha fazla inovasyon katmanın yolu da tasarım odaklı düşünmekten geçiyor. Buckley, bu çözüm odaklı yöntemi eğitim atölyelerinde baş köşeye oturtuyor. “Bu yöntem herkese ben de inovasyon yapabilirim inancı aşılıyor” diyen Don Buckley bu konunun ağırlığını belirtiyor.

Tasarım Odaklı Düşünme eğitimlerimizle problemleri ve çözüm yollarını tüm boyutlarıyla ele alabilen, bunu da empati kurarak, araştırarak, fikir üreterek, prototipler yaparak ve yaptıklarını test ederek gerçekleştiren Maker’lar yetiştiriyoruz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı