Yardım 4.0 ile Endüstri 4.0, 4.Sanayi Devrimi ile hayatımıza giren bir kavramdır. Endüstri 4.0 artık günümüzde neredeyse her yerde kullanılan bir terim olmuştur. Birinci sanayi devrimi su ve buhar gücünün mekanik sistemlere entegre edilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. İkinci sanayi devrimi ise elektriğin kullanılması sonucunda seri üretime geçildiği dönemde ortaya çıkmıştır. Dijital teknolojinin kullanımının artması Üçüncü Sanayi devrimi olarak hayatımıza girmiştir.
Fakat Dördüncü Sanayi Devrimi ise bilişim teknolojileri ile birlikte endüstri faaliyetlerinin mükemmel bir iş birliği içerisinde çalışması olarak ortaya çıkmıştır. Yeni nesil yazılımların ve donanımların hayatımıza girmesinin yanı sıra nesnelerin interneti, az yer kaplayan ve az ısı üreten cihazlar ve yüksek güvenilirliğe sahip olan cihazların bu devrimin ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. 4. Sanayi Devriminin en önemli özelliği ya da özelliklerinden birisi ise Yardım 4.0’dur.
4. Sanayi Devrimi ve Yardım Alanına Etkisi
Endüstri 4.0 ile iş alanları oldukça geniş bir değişime girmeye başladı. Pek çok iş alanı artık eski önemini ortadan kaldırırken aynı şekilde pek çok yeni iş alanı da bizler ile birlikte olmaya başladı. Tıp, mühendislik ve sosyal bilimler ile alakalı köklü değişimler yavaş yavaş uygulanmaya başladı. Örneğin biyoteknoloji alanı eskiden ikinci hatta üçüncü plana atılan bir bölüm olurken şimdi ise öğrencilerin ve girişimcilerin bir numaralı tercihi olmayı başarmıştır.
Bunlara ek olarak sosyal hayatımızda yeni sanayi devrimi ile son derece büyük bir değişime uğramıştır. Marketlerde karşımıza çıkan akıllı ödeme yöntemleri, havaalanı gibi kalabalık bölgelerde gördüğümüz akıllı robotlar ya da kafelerde karşımıza çıkan akıllı sistemler hayatımızın normal sürecini değiştirmeyi başarmıştır. Yardım etme ve yardımlaşma da bu sanayi devrimi ile köklü bir değişim içerisinde girmeye başlamıştır.
Eski Dönemlerde Yardımlaşma
Çok eski dönemlere gittiğimiz zaman yardımlaşma insanların çevrelerinde bulunan fakir insanlara yardım etmesi olarak gerçekleşiyordu. Bazı kuruluşlar ise devletten aldıkları bütçeler ile yardım yapıyordu. Daha sonraki dönemlerde ise bireysel yardımlaşmanın yanı sıra kurban ve zekat gibi yardımlaşmalar ile insanlar fakirlere ulaşıyor ve yardımlarını veriyordu. Bu dönemi takip eden ve yardım 3.0 olarak isimlendirilen dönemlerde ise bu yardımlara ek olarak vakıf yardımları ile yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaya başlanmıştı.
4.Sanayi Devrimi ile ortaya çıkan Yardım 4.0’da ise teknolojinin etkileri daha çok görülüyor. Önceki dönemlerde yardımlar, yardım yapan kişilerin yakın bölgeleri ile kısıtlı kalırken günümüzde bu yardımlar dünyanın her yerine ulaşabiliyor. Telefon, radyo ve televizyon bu sınırların kalkmasında oldukça önemli etkenler olarak karşımıza çıkıyor. Bu cihazlardan dünyanın her yerine ve istenilen her şeye yardım çok rahat bir şekilde toplanıyor ve ulaştırılıyor.
GSM teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte insanlar artık telefonlarından bir SMS ile kolayca yardım gönderebiliyor. Herkesin elinde olan bu cihazlar sayesinde yer ve mekandan bağımsız olarak yaradım gerçekleştirilebiliyor. Ülkemizde ise maalesef bu imkanlara rağmen yardımlaşma çok düşük seviyelerde. Nüfusun yüzde 10’dan biraz fazlası yardım yapıyor. Ayrıca kişi başı yapılan ortalama yardım ise sadece 70 TL. Fakat ülkemizin bilinçlenmesi ve Yardım 4.0’ın gelişmesi ile bu ortalamaların artacağı tahmin ediliyor.
Doç. Dr. Gamze Sart resmi Youtube kanalından ve internet sitesinden 4. Sanayi devrimi amaçları ve benzeri konular hakkında detaylı video ve makalelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Aba Innolab internet sitesindeki diğer yazılarımızda 4. Sanayi Devrimi ve iş yaşamı ya da Yardım 4.0 gibi yeni sanayi devrimleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.