3 boyutlu yazıcılar henüz bir söylenti iken, hemen herkes bu yazıcıların derinliği bulunan görseller resmedeceğiniz düşünmekte idi. Oysa durum bundan çok farklıydı ve aslında tüm sektörleri derinden etkileyecek benzersiz bir teknoloji hızla yaklaşmaktaydı. 3D printer ürünleri; sanıldığı gibi kağıda baskı yapan cihazlar değil, cisimleri inşa eden makinelerdi. Ama bu nasıl olabilirdi? Bir yazıcı bir cismi hangi materyali ve teknolojiyi kullanarak inşa edebilirdi? Yıllardır 3boyutlu cisimlerin üretilmesi için kullanılan CNC ve kalıp döküm teknolojilerine benzeri bir süreç mi söz konusuydu, yoksa bambaşka bir cihaz mı hayatımıza girecektir. Derken; 3D printer en basit örneği ile plastik baskı malzemesi kullanarak birkaç desimetrekarelik cisimleri üretebilen bir makine olarak dünyamıza dahil oldu. Üstelik, makinenin yaptığı baskılar sadece prototip olarak değil, seri üretim için ürün maksatlı da kullanılabilir. Bakın 3D yazıcı nedir?
3D Printer Nedir?
3 dimension, yani 3 boyutluluk kavramının kısaltması olan 3D; yazıcılar söz konusu olduğunda, cisimlerin gerçek dünyada resmedilmesi, yani üretilmesi anlamına geliyor. 3D printer ürünlerinin yazıcılardakinden farklı olarak analitik bir düzlemde işlem yapması söz konusu. Bu düzlem kübik bir baskı alanı gerektiriyor elbette. Yazıcıların baskı alanı pleksi ile kapatılmış bir ortam ve burada baskı ucunun yer aldığı bir mekanizma bulunuyor. Baskı ucu, bu alan içerisinde dikey ve yatay hareket ederek, baskı materyalini cisme dönüştürüyor. Aslında işlemin en can alıcı noktası da tam olarak burada ortaya çıkıyor. 3 boyutlu yazıcılarda farklı baskı materyalleri kullanılabiliyor. Konvansiyonel tip yani basit basit 3D printer ürünleri; daha çok plastik materyalleri eriterek cisimleri basıyor. Ancak bu yazıcıların, çimento bazlı ürünleri kullanan, hatta metalleri eriten türleri de sanayi uygulamalarında kullanılabiliyor.
İnşaat Yapan Dev 3D Printer Robotlar
Yukarıda bahsettiğimiz 3D printer; boyutları 1 metreden küçük ev veya ofis tipi bir printer olarak tanımlanabilir. Bu makine ile en çok 30-40 santimetre çapında cisimler üretebilirsiniz. Ancak teknoloji dünyası boş durmadı ve hali hazırda Japonya’da aktif olarak kullanılan devm 3D printer robotları inşa etti. Bu robotlar, yapı kimyasallarını baskı malzemesi olarak kullanıp, binalar inşa edebiliyor. Tabii bu makinelerin boyutları tahmin edebileceğiniz gibi metrelerce büyüklükte, baskı ucu bir vince benziyor ve bir o kadar büyük. Yine CAD ve CAM yazılımları kullanılarak opere edilen bu cihazların yakın zamanda inşaat endüstrisinin vazgeçilmez bileşenlerinden olacağı tahmin ediliyor.
Prototip Üretiminde Devrim
Üretim tesislerinin Ar-ge birimleri ve Akademik merkezlerde ürün geliştirme ve modelleme işlemlerinde 3D printer ürünleri, bambaşka bir boyutun ortaya çıkmasına sebep oldu. Zira eskiden hazırlanan projelerin prototiplerinin üretilmesi günler, hatta haftalar alırken, bugün dev bir model dahi saatler içerisinde mükemmel ölçekle üretilebiliyor. 3D printer bu anlamda özellikle modelleme dünyasında bir devrim olarak kabul ediliyor. Mimariden, sanayi ürünleri geliştirmelerine kadar hemen her alanda 3D printer işleri marjinal seviyede kolaylaştırmış bulunuyor.
Tabii 3D printer satın alarak, bazı küçük imalatları yapmayı da düşünebilirsiniz. Örneğin, endüstri yan sanayisinde aktif biçimde kullanılan plastik, poliüretan, fiber ve benzeri materyallerden üretilen malzemelerin üretimini basitçe yapabilir, hiç kalıp kullanmadan istediğiniz boyutta ürünler üretebilirsiniz. Özellikle hediyelik eşya ve basit araçların üretiminde fire oranını sıfıra indirmesi ve tasarımın değiştirilmesi için herhangi bir maliyetin gerekmemesi bakımından 3D printer geleceğin en çok kullanılan araçlarından olmaya aday değil, artık kadro sahibidir. Tabii hali hazırda maliyetleri oldukça yüksek olan makinelerin, üretici sayısının artması ile daha çok kişi ve kuruluş tarafından kullanılır hale geleceği söylenebilir.