Gitgide artan dünya nüfusu ve tüketim bilinciyle birlikte bu yoğun talebe cevap verebilecek alternatif yöntemler revaçta, bunlardan biri ise robotik biliminden faydalanarak daha doğa dostu ve basit yollar ile tükettiğimiz gıdayı üretmek. İklim değişimi, kimyasalların kullanımı ve su tüketimi gibi unsurları da göz önünde bulundurarak ve yüksek kaliteli tarım mahsulleri elde etmeyi amaçlayarak geliştirilmekte olan bu yeni tarım stili ise geleceğe doğru olan gidişimizde oldukça büyük bir iz bırakacak gibi görünüyor.

Elbette bu konu hakkında akla gelen ilk sorulardan biri ise “Tarımda robot kullanmak insanların iş olanaklarını negatif etkilemez mi?” Bu sorunun cevabı ise göründüğünden daha komplike. Günümüzde tarım ve hayvancılık ile uğraşan meslekler elde edilen kazancın azalmasından dolayı eskisi kadar revaçta değil, çoğu kişi kendi tarlalarını ve kazanç alanlarını terk edip büyük şehirlere göç ederek kar marjını daha yüksek işler bulmak peşinde. Bu sebepten dolayı ise tarım üretimi gitgide azalmakta. Çoğu kişi sabah beşte kalkıp işbaşına koyulmaktan ziyade masa başında bulunabileceği ve çok fazla efor sarf etmeden kazanç sağlayabileceği meslekler tercih etmekte. Teknolojinin sağlayabileceği bu kolaylıklar sayesinde tarımı tekrar canlandırmak ve tercih edilen bir meslek haline getirmek ise en büyük amaçlardan biri.
deepfieldroboticsÜretilen mahsullerin bakımını yapmak ve onları toplamak için tamamen otonom robotlar gerekli. Bu robotların yapılacak her bir işi ayrı değerlendirebilmesi ve gerekli hareketleri sergilemesi için dikkatli bir şekilde tasarlanması gerekiyor. Seralar gibi kontrollü ortamlarda bunu yapmak elbette daha kolay ama bir tarlada bu robotların hareketlerini ve güvenliklerini kontrol etmek daha güç olabilir. Bunu daha güvenli hale getirmek ve dikkatli bir denetim sağlamak için çeşitli sensörlerden ve GPS teknolojisinden faydalanarak gereken otonomluk ve güvenlik kolayca sağlanabilir. Bu teknolojik gelişimlerin ne kadar hızlı ilerlediğini ve hatta şu anda bile çeşitli alanlarda kullanılıyor olmaları ise tarım robotlarının yakın geleceğinin ne kadar parlak olduğuna dair bir gösterge olarak değerlendirilebilir.
Şu anda bile çeşitli ülkelerdeki çiftlikler bu teknolojinin gelişimini sağlamak için gerekli yatırımları yapıyor. Hollanda’daki bir çiftlik filosuna 20,000 süt sağma robotu ekledi ve bu robotlar ineğin sağlık durumu gibi bir çok koşulu değerlendirerek en hijyenik biçimde ve hızlıca sağma işlemini gerçekleştirerek zahmetsiz ve pratik bir şekilde gereken işlemi gerçekleştiriyor.

Teknolojinin ve tarım robotiğinin gelişmesi ile önümüze sunulan kolaylıklar ise hem sofralarımıza gelen mahsullerin kalitesinin artmasında, hem de tarım ve hayvancılığın tekrar canlanmasında büyük bir rol oynayarak bizler için daha parlak bir geleceğin işareti olabilir.

Kaynak: http://robohub.org/farming-with-robots/

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı