Her girişimci, bir iş kurmaya karar sürecine dair farklı bir hikayeye sahiptir. Bazıları, daha ilk günden kendileri için çalışmak istediğini fark ederken diğerleri bir yerde çalışırken akıllarına gelen fikri kendileri gerçekleştirmek isteyebilirler. Çoğu girişimci, girişimciliğin son derece keyifli ve heyecan verici olduğunu söyleyebilir. Büyük bir hüsran yaşamadıkça, sıfırdan bir şirket kurmak ve kafanızdaki ürün ya da hizmetleri gerçeğe dönüştürmek iyi hissettirir.

Bir girişimin arkasındaki kişi, hedeflere ulaşmak için eylem odaklı ve motivasyonu yüksek kişidir. M. Kirzner (1973) girişimcileri, “başkalarının neyi görmediğini algılayan ve bu algıya etki eden” kişi olarak tanımlıyor. Bu özelliklerinden dolayı, girişimciler ekonomiyi ve bütün toplumun gelişmesine ve refah seviyesine çıkmasına önemli bir katkıda bulunur.

Girişimcilerin ve küçük işletmelerin sayısı artıyor

Girişimciler, inovatif fikirlerini somutlaştırmak için yeni girişimler ortaya koyarak, küçük işletmelerin büyümesi veya kurulması için önemli bir katkı sağlar. İstatistikler, ABD ekonomisinde her yıl yaklaşık yarım milyon küçük işletme kurulduğunu ortaya koyuyor. Ülkemiz bu konuda bir istisna değildir ve Türkiye’de de başarılı girişimci sayısı her geçen gün artıyor.

Giriş seviyesinde işler yapan girişimler, özellikle istihdam konusunda büyük bir öneme sahip. Artık dev firmalar ya da devlet dairesi yerine çalışmak için çok fazla şirket var. Böylece daha bireysel tercihlerin söz konusu olabildiği çalışma modellerine dahil olmak mümkün. Küçük işletmeler, her yıl toplam istihdamın büyük bir bölümünü oluşturan tek sektördür. Dahası, girişimci girişimler büyük sanayilere deneyimli işçi hazırlar ve tedarik eder.

Girişimcilik inovasyonun kuluçka merkezidir

İnovasyon, bugünün düzenini kuran en önemli özelliktir. İnovasyonla gelişen teknoloji ve diğer tüm ürünler ve hizmetler her bir fikri değerli hale getirir. Girişimler ise fikir aşamasının ötesine geçerek yeniliklerin uygulanması ve ticarileştirilmesini gerçekleştirir. İnovasyonun araştırması ve geliştirilmesi girişimcilik tarafından sağlanır.

Bol miktarda perakende imkanı, daha fazla ev sahipliği, daha az gecekondu, daha iyi, sanitasyon standartları ve eğitim, rekreasyon ve dini faaliyetlerin daha yüksek harcamalarını teşvik eder. Böylece, girişimcilik daha yüksek  kararlılığa ve daha yüksek bir yaşam kalitesine yol açar.

Girişimcilik topluma ve bireylere fayda sağlar

Girişimcilik, elden çıkarılmış ve yabancılaşmış hissedenleri ekonomiye entegre etmenin en etkili yoludur. Azınlıklar, göçmenler ve kadınlar, girişimciliğe güvenle entegre edilerek güçlü bir çoğul toplum gelişebilir. Yaşam standardı, bir hanehalkı tarafından belirli bir süre boyunca çeşitli malların ve hizmetlerin tüketiminin artması üzerine kurulmuş bir kavramdır. Dolayısıyla, piyasadaki çeşitlendirilmiş ürünlerin bulunabilirliğine bağlıdır ve girişimcilik, inovasyon ile çeşitlilik gösteren muazzam ürünler sunar.

Girişimcilik yeniliktir ve insanlığın gelişimine katkı sunan öncü bir çabadır. Ekonomik, teknolojik ve kültürel olarak insan hayatının her alanında elde ettiğimiz seviyede önemli katkıları vardır. Bu nedenle girişimcilik, günümüzün en önemli kavramlarından biri haline gelmiştir.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı