Ülkemizde son yıllarda oldukça popüler hale gelen startup yeni fikirlerle ortaya çıkan ve gelişip büyüme potansiyeli olan girişimlere deniyor. Kısa zamanda büyümek ve piyasada yer edinmek oldukça cazip görünse de işler maalesef çoğu zaman beklenildiği gibi gitmiyor. Kararlılık, enerji ve yüksek motivasyonla başlayan birçok girişim kısa zamanda rafa kaldırılma tehlikesiyle karşı karşıya geliyor. Durum böyle olunca en merak edilen soru da başarısız startuplar ve onların hikayeleri hakkında oluyor. Hatalardan kaçınılması ve doğru hamlelerin yapılması halinde ise bir start-upın başarılı olması kaçınılmazdır. Yazımızda başarısız olan girişimlerde en çok yapılan hataların neler olduğuna hep birlikte bakabiliriz. 

Finansal Sorunsal

Maddi olanakların kısıtlı oluşu projelerin ileriye taşınmasında en büyük engel denilebilir. Başarısız girişimcilik örnekleri anlatılırken ilk önce konu paradan açılıyor çünkü çoğu girişimci projelerine destek bulma noktasında tıkanıyor. Dolasıyla en mühim harcamalarda bile kısıtlamaya gidilmesi girişimin genişlemesini durduruyor. Öte yandan eldeki sermayeyi doğru değerlendirememek, gereksiz ve plansız harcamalar yapmak da finansal sorunların bir diğer nedeni.

Eksik Pazar Araştırması

Pazar araştırması hedef kitlenin belirlenmesini sağlar. Kullanıcı veya tüketicilerin sizin girişiminize olan ihtiyaçlarının öğrenilmesi ve buna bağlı olarak projenin kurgulanması gereklidir. Ayrıca kafanızdaki girişimin daha önce yapılıp yapılmadığı da araştırılmalıdır. Kar getiren ve büyümeye elverişli bir projenin mutlaka yeni bir fikri olmalıdır. 

Acele Etmek veya Geç Kalmak

Başarısız girişim nedenlerinden biri de projeyi piyasaya ve kullanıcılara sunmak için acele etmektir. Eksikleri olan tamamlanmamış bir girişim kullanıcıların ilgisini çekmeyeceği için pek talep de görmeyecektir. Öte yandan projeniz için uzun yıllar beklemek de en az erken davranmak kadar tehlikelidir. Girişiminizin etkilerini ancak kullanıcılar vasıtasıyla denetleyip test edebileceğinizi unutmamalısınız. 

Çıkış Noktasından Sapmak

Start-upınızın ana amaç ve hedefinden uzun vadede sapmamak gerekiyor. İşleriniz gelişip büyüdükçe elbette ki yeni projeler geliştirebilirsiniz. Ancak yine de odak noktanızdan ayrılmamalısınız. Girişiminizi geliştirmek adına sizin veya ekibinizin sunduğu fikirler arasından seçici olmanız ve girişiminize uygun olmayanları elemeniz de gerekiyor.

Doğru Ekibi Kuramama

Ekip bir start-upın her şeyidir. Çalışanların girişime inanan ve ilerlemeye odaklı kimseler olması son derece önemlidir. Bu nedenle çalışma arkadaşlarınızın size fikirleri ve motivasyonları ile ilham veren kişiler olmalarına dikkat etmeniz de yarar vardır. 

Geri Bildirimleri Dikkate Almama

Kullanıcı yorumları girişimin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için gereken tepkilerdir. Bu nedenle yorumlar ne kadar olumsuz olsa da hepsini dikkate almalı ve projeniz üzerinde bunlardan hareketle geliştirmeler yapmalısınız. 

Kaynaklar

https://girisimcikafasi.com/bir-startup-neden-basarisiz-olur/
https://www.eticaret.com/blog/girisimcilerin-basarisiz-olma-nedenleri/
Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı