21. yüzyılın başlangıcı, hızla ilerleyen bir dünyada gerçek ve uygulanabilir değere sahip olan yetenek türlerinde bir değişime işaret ediyor. Robotik, üç boyutlu yazıcılar ve web tabanlı 3B modelleme uygulamaları gibi araçların daha fazla kişi tarafından erişilebilir hale gelmesi, yaratıcılık, tasarım ve mühendislik konularını ön plana çıkarıyor.

Maker alanları, hem toplum hem de bireyler için önemli avantajların tohumlarının atıldığı yerler olarak hızla artıyor. Fikir, tasarım, yapım ve üretim yoluyla hayallerin gerçeğe dönüştüğü mekanlar olarak tasarlanan maker alanları, 21. yüzyılda eğitim dünyasını önemli ölçüde etkiliyor. Bunun yanı sıra farklı sektörleri kapsayacak şekilde endüstriyle inovasyonu buluşturuyor.

Maker alanlarının öğrencilere katkısı nedir?

Maker eğitimi, sorgulama yoluyla daha iyi düşünmeye yönlendirerek merakı, ilgiyi ve sürekli öğrenmeyi besliyor. Bu eğitimin verildiği alanlar, öğrencinin kendine güvenini ve işbirliğine olan ilgisini artırıyor. Maker eğitimi ve alanları, gerçek dünyadaki zorlukların farkına varma ve tanımlama, bağımsız ve yaratıcı problem çözme süreçlerine ortam yaratıyor.

Çocuklar buralarda risk almayı, fikirlerini gerçeğe dönüştürme yolları keşfetmeyi ve sorumluluk taşımayı öğreniyor. Maker hareketinin önemli misyonlarından biri olan “birlikte yapma” pratiğinin en iyi şekilde uygulandığı mekanlar da burası. Bireysel deneyimlerini ve bilgilerini, öğrenme ve uygulama yoluyla birlikte geliştirme şansı buluyorlar.

3 Kasım’da Türkiye’nin yeni maker alanı açıldı: Çırak Atölye

1955’te yapılan, kaderine terk edilmeye yüz tutmuş Büyük Milas Han’ın 3. katında açılan Çırak Atölye, Türkiye’de açılan son maker alanı. Eski kalabalığından eser kalmamış hanlar bölgesinde uzun zamandan beri devam eden atölye kurma fikri, Çırak ekibi olarak detaylı şekilde tasarlandı ve uygulamaya kondu.

İstanbul-Sirkeci tarihi Suriçi’nde bulunan Büyük Milas Han, şu anda yarı yarıya boşalmış, hareketliliğini yitirmiş durumda.. Osmanlı’dan günümüze üretimin merkezi olan hanlar bölgesi, yerel yönetimler tarafından beş yıldızlı otel yapmak sevdasıyla teker teker gözden çıkartılıyor. Bu anlamda Çırak Atölye, tam olarak bir Büyük Milas hanı hackleme girişimi olarak düşünülebilir!

Hayatın akışından kopmuş olan bir hanı, teknolojinin ve inovasyonun merkezi haline getirerek, dönüştürmeyi hedefleyen Çırak ekibi, bu atölye için her şeyi planlamış. Serbest çalışma alanı, kafe ve atölyelerden oluşan bu maker alanı; maker hareketi ve eğitim teknolojileri alanında çalışan öğrenci ve profesyonelleri bir araya getirecek.

Programlama dillerinden tasarıma, Dronelardan 3B Printerlara kadar uzanan geniş bir alanda, ücretli-ücretsiz eğitim ve atölyelere ev sahipliği yapacak olan Çırak Atölye, maker hareketinin İstanbul’daki yeni faaliyet noktası olacağa benziyor.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı