STEM* alanlarında aktif olarak faaliyet gösteren öğrenciler, profesyonel hayatlarında ya da hatta üniversite yıllarında teknolojiyi ve dolayısıyla hayatı yönlendiren projelere imza atıyor. Bu alanlarda görmeye devam ettiğimiz erkek dominasyonu, teknolojiyi ve hayatı yönlendirmede bir cinsiyet eşitsizliği olduğunu ortaya koyuyor.

Yapılan çalışmalar bu eşitsizliğin bir varsayımdan ibaret olmadığını kanıtlarken, çok sayıda girişim ve proje bu alanda eşitlik sağlamak için var gücüyle çalışıyor. Son araştırmalardan biri kendin yap ya da Maker hareketinin ‘yaparak öğrenme’ yöntemi sayesinde bu cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak için etkili olabileceğini gösteriyor. Bu araştırma, ABD, Çin ve Meksika’da yapılan mülakatların yanı sıra STEM’deki cinsiyet eşitsizliği ve genel olarak hareket hakkındaki literatür taramalarını kapsıyor.

Sonuçlar, Maker hareketinin kadınları STEM alanlarına entegre etmek için iyi bir başlangıç olduğunu gösteriyor. Maker hareketi, erişimi kolay ve maliyeti düşük malzemelerle etki yaratan ürünler ortaya koymayı sağlayarak inovasyonun gücünü ön plana çıkarıyor ve ekonomiyi güçlendiriyor. Bunların ötesinde, makerların neler yapabileceğini görmesini ve özgüvenlerinin gelişmesini sağlıyor. İşte, tam da bu anlamda hareket, kadınların özgüvenini arttırmak ve üretime daha aktif bir şekilde dahil hissetmek gibi önemli katkılar sağlıyor. Elbette, bu yalnızca kadınlar için değil, tüm insanlar için böyle!

Kadınlar neden teknolojiyi üretmede geri planda kalıyor?

Yukarıda bahsettiğimiz araştırmanın sonuçları gösteriyor ki, kadınların teknolojiyi üretmede ve yönlendirmede geri planda kalmasının sebebi kendi başarısızlıklarından kaynaklanmıyor. İş ortamı, dayatılan cinsiyet rolleri ve aile içi sorumluluklar bu durumun oluşmasını hep birlikte sağlıyor. Genel olarak cinsiyet temelli yaklaşımlar kadınların ilerlemesini ve aktif katılımını engelliyor. Kadın rol modeller, yeterince ön plana çıkarılmıyor. Bunların sonucunda kadınların cesareti erkekler kadar yüksek olmayabiliyor.

Kadınları Maker Hareketine dahil etmek için 5 yöntem

Okullarda ve diğer maker alanlarında cinsiyet eşitliği sağlamak gerekiyor. Kadınların geri planda kalmasının önüne geçecek önlemler almak ve gerekli durumlarda katılımcılarla ve makerlarla bu konuyu konuşmak önemli bir adım olabilir.

Anne ve babaların kızlara ve erkeklere eşit davrandığından emin olması gerekiyor. Bunun için biraz sorumluluk alıp kendilerini geliştirmesi ve kızlarıyla birlikte projeler geliştirerek onları cesaretlendirmesi çok önemli. Çünkü kadınlar, cinsiyetlerinden dolayı dışlandıklarını hissediyor.

Kadınların ihtiyaçlarını karşılayacak projelerin geliştirildiği alanlar yaratmak, kadınların konuya yakın hissetmesini sağlayabilir. Bunun için küçük bir araştırma yapılabilir ve hızla harekete geçilebilir.

Kızların yoğun katılım sağlayarak birbirini güçlendirdiği kodlama ve donanım üretme etkinlikleri düzenleyin. Birbirinden ilham alan kızların cesaretlerinin artacağına emin olabilirsiniz. Çünkü kadınların büyük çoğunluğu erkeklerin çok sayıda olduğu alanlarda kendini güvende ve cesur hissetmiyor.

Kızların kadın mentörlerle birlikte çalışabileceği alanlar oluşturmaya çalışın. Bütün eğitmenlerin ve makerların erkek olduğu bir atölyede kızların cesaretlerinin artmasını beklemek pek gerçekçi değil. Çünkü kadınlar genellikle toplum tarafından iyi işler çıkarmak için yetersiz olduklarını düşünüyorlar.

*STEM (Science, Technology, Engineering, and Math) Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarına ve bu alanlarda verilen yeni nesil ve yaratıcı eğitim biçime verilen ortak isimdir.

 

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı