Günümüzün kültürel bir trendi olan Maker Hareketi, eğitimde de artan bir ağırlığa sahip olmaya başladı. Tüketim kültürünü üretime çevirmeyi içeren “Kendin yap” sloganlı bu harekette takım çalışması ve paylaşım temel bir öneme sahip. Üretme eyleminin verdiği tatminin yanında takım çalışmasının da çocukların kişisel ve sosyal gelişimine bazı önemli faydaları var.

Takım çalışmasının çocuklara faydaları

Güven duygusunu pekiştirir:

Maker hareketinin önemli bir parçası olan takım ruhu”nun temel bileşeni güvendir. Herkesin iyiliği için hep beraber bir şeyler yapmak, çocuğun dış dünyaya duyduğu güveni kamçılar. Güven duygusuyla büyüyen çocuklar daha pozitif ve üretken bireylere dönüşürler.

Sorumluluk duygusunu geliştirir:

İçinde bulunduğu grubun ondan birtakım beklentileri olduğunu, orada tek başına varolmadığını bilmek çocuğa güvenin yanında bir sorumluluk duygusu da yükler. Bu da bencil kişilik özelliklerinin gelişmesini engeller. Böylece çocuklar, birer yetişkin olduklarında da girdikleri bir topluluğa karşı üstlerine düşeni baskıya gerek duymadan yerine getirirler.

Farklı fikirlere hoşgörü aşılar:

Hepimiz, dünya ve kültürler bütünleştikçe git gide daha da farklı kişiler ve durumlarla karşılaşıyoruz. Böyle bir atmosferde açık fikirli olmak bulunmaz bir nimet. Takım olmak da grup içindeki farklı seslerin bir harmoniyle bir araya gelmesini gerektirir. Farklı sesleri dinlemeyi çocuk yaşta öğrenen bireyler, yetişkinliklerinde de hoşgörülü olacaklardır.

İletişim yeteneği sağlar:

İyi kurulmuş sosyal ilişkilerin hepimize ne kadar olumlu etkisi olduğu malum. Bu konuda başarılı bireyler olmanın yolu da özellikle çocukken edinilen sosyal becerilerden geçiyor. Bir grup insanla anlaşmak gerekliliği çocuğa belki de o farkında bile olmadan iletişim becerisi katacaktır. Takım çalışmasıyla kurulan oyunların bu sosyal becerileri inşa etmede rolü büyük.

Organizasyon becerilerini geliştirir:

Takım çalışması öncelikle bir görev dağılımı içerir. Bu dağılımın zamanın verimli kullanımı, eksiklerin daha hızlı fark edilmesi gibi olumlu yönleri vardır. Bir insanın küçük yaşta böyle bir grupta yer alması onun zaman yönetimi ve koordinasyon sağlayabilme becerisini geliştirir. Bu faydalar göz önüne alındığında, çocuklar takım çalışması içeren oyunlara teşvik edilmelidir.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı