Robotik ve kodlama, günümüzün eğitim ve iş dünyasının en belirgin özelliklerini bir araya getiren bir eğitim olarak her geçen yıl daha fazla çocuğun ve yetişkinin ilgisini çekiyor. Teknik açıdan robot geliştirmeyi ve bu robotlara komutlar vermeyi öğrenen çocuklar, robotik ve kodlama eğitimi boyunca ekip olarak birlikte öğrenmeyi de deneyimliyor. Robotların kendine özgü işletim sistemleriyle tanışan çocuklar, teknoloji üretmeye en ileri seviyede başlıyor.

21. yüzyılın en dikkat çeken alanlarından olan robotik ve kodlama, STEM alanlarına teşvikin artmasıyla çok daha önemli bir konuma geldi. Geleceğe yön veren teknolojilerin ilk adımlarının atıldığı bu eğitim alanlarında çocuklar teknik bilgilere ek olarak çok değerli bilgiler ediniyor: problem çözme becerisi, işbirliği, yaratıcılık, proje planlama ve yürütme.

Bugün kodlama, sosyal bilimlerden mühendisliğe kadar her alanda kullanılıyor. Bu kullanım alanının yaygınlaşacağı ve çok daha kapsamlı hale geleceği aşikar. Bu nedenle, önümüzdeki onyıllarda herkesin kodlama bilmesi gerekecek. Bu da günümüzün çocuklarının ve gençlerinin özellikle iş hayatına atıldığında başarılı olmak için kodlama bilgisine ihtiyacı olacağı anlamına geliyor.

Robotik ve kodlama eğitimine oyuncaklarla başlayın

Günümüzde, çocuklar okumaları için önce kodlamaya başlayabilirler. Bugün çok sayıda oyuncak ve oyun üreticisi küçük çocuklar için bile alternatifler üretmeye başladı. Bazıları ayakkabısını bile bağlayamayacak kadar küçük çocuklar için tasarlandı. ScratchJr gibi pek çok uygulamaya Android ve iOS destekli telefon ve tabletlerden bile erişilebiliyor. Ebeveynlerin bu uygulamalar ve oyuncaklar hakkında bilgi edinmesi çok önemli. Çünkü bilgisayar bilimine erken yaşta aşina olan çocuklar için çok gelişmiş kodlarla çalışmak son derece basit bir iş haline geliyor. 

10 yaşına gelen çocuklar, artık bir bilgisayarda dil kodlamaya başlayabilirler. Bu yaşlardaki çocuklar daha sofistike bir zihin teorisi geliştirir ve başkalarının neler düşündüklerini ve hislerini öngörebilirler. Bu da kendi projelerini üretmeye ve uygulamaya başlayacakları anlamına gelir. Robotik ve kodlama üzerine eğitim almaya daha erken başlayabilecek olsalar da, onlu yaşların başları daha verimli çalışmalar için ideal bir zamandır.

Biraz daha ilerleyen zamanlarda Arduino, Raspberry Pi gibi paneller, evde kullanabileceğiniz robotlar ya da ev tipi 3B yazıcılarla işleri daha üst seviyelere çıkarabilirsiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı