En büyük şirketlerde çalışan mühendislerin bile zaman zaman el yordamıyla bazı işler yapması gerekebiliyor. Maker hareketi, işte bu ihtiyacın, geniş bir kapsamda işlevsel hale getirilmesi olarak tanımlanabilir. Günden güne büyüyen harekete bir hobi ya da tek başına bir eğitim olarak yaklaşmak pek çok potansiyelin yok olup gitmesine yol açar. Çünkü Maker hareketinin binlerce girişimi desteklediğini, fikirleri işe dönüştürdüğünü görüyoruz.

Şimdi, biraz daha detaylı bakalım: Maker Hareketi sayesinde parlak fikirleri başarılı işlere dönüştürmek için neler yapabiliriz? Bugün son derece iyi işler çıkaran pek çok inovatif startup, kendin yap etkinlikleri ve bu etkinliklerde kullanılan araçlar ve yazılımlar sayesinde ortaya çıktı.

Maker hareketi insanları aktif hale getirir

Maker hareketine katılan insanlar bir şeylerin üretimine aktif katılım gösterir. Fikirlerini gerçek ürünlere dönüştürmek için ucuz malzemeler, inovatif fikirler ve pratik yöntemler kullanmanın yanı sıra diğer makerlardan destek alırlar. Örneğin, kafanızdaki projeyi gerçekleştirmek için bir 3D modele ihtiyacınız varsa, ancak bu konuda teknik bilginiz yoksa internetten farklı makerların oluşturduğu modelleri indirebilirsiniz. Böylece projenizin gerçeğe dönüşmesi için önemli bir adım atmış ve ilk prototipinizi deneme şansı bulmuş olursunuz.

Bugün çok uygun fiyatlara bir 3D model üretmek mümkün. Bunun için ne 3D tasarım bilmeniz ne de bir 3D printer satın almanız gerekiyor. İnternetten indirdiğiniz modeli, bir maker atölyesinde ya da internetten bulacağınız bir baskı firması aracılığıyla kolayca bastırabilirsiniz. Sonrasında sıra, gerekli güncellemeleri yapmaya geliyor. Prototipte fark ettiğiniz sorunları ortadan kaldırmak için daha fazla makerdan yardım alabilirsiniz.

Toplu üretime uygun prototip üretene kadar deneyin

Eğer fikrinizi bir işe dönüştürmek istiyorsanız, prototip aşamasında daha fazla üretim yaptığınızda karşılaşabileceğiniz sorunları da öngörmeniz gerekiyor. Mümkün olduğunca ekonomik, dayanıklı, işlevsel malzemeler kullandığınızdan emin olun. Ne kadar ucuza imal ederseniz o kadar ucuza satabilirsiniz. Bu da müşterilerinizi mutlu edeceğiniz anlamına gelir. Tabi, bunu yaparken kaliteden de ödün vermemelisiniz.

Ürününüzü satılabilir bir versiyona taşıdıktan sonra, kendinize sponsor bulmaya ya da online platformlar aracılığıyla projeniz için destek aramaya başlayabilirsiniz. Bugüne kadar pek çok proje, aldığı destekler sayesinde büyük işlere dönüştü. Etsy, Kickstarter gibi pek çok platform, üretici ile alıcıyı ya da sponsoru buluşturuyor.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı