Üretimin şafağından bu yana tasarımcılar ve mühendisler ürünlerin yapımındaki sınırlarla mücadele ediyor. Fikirlerini piyasaya sunmalarındaki ve gerçekleştirmedeki kabiliyetleri, ihtiyaçları olan üretim olanaklarını ararken kısıtlanıyor.

Ama şimdilerde gelişmekte olan robotik bilimi, fabrika otomasyonu, 3D yazıcılar, üretimsel tasarım (generative design), ve tasarla-yap-kullan tarzı üretimler sayesinde mühendislerin sınırları kalkacak gibi görünüyor. Ve bunların hepsi; makine öğrenimi, bilgisayar ve işgücündeki robotların giderek daha etkili ve akıllı olması sayesinde.

Robotlardan korkmayın!

Peki artan otomasyon üretim ve yapı işindeki mühendisler için ne anlama geliyor? İşleri ellerinden mi alınacak, yoksa mühendislik işi mi evrimleşecek? Yanıt o kadar zor değil; robotlardan korkmayın. Daha lokalize, ihtiyaca göre düzenlenen ve yaratıcı bir endüstri devrimi doğuyor.

Şimdilerde yaratıcı mühendisler, tasarımların güvenilirliğini değerlendirmek için CAD sistemlerinde geometri geliştirmeye mecbur kalıyor. Gelecekte bu zamanı problem analizine ve tespitine harcarken, bilgisayarlar yeni geometrik opsiyonları üreterek mühendislerin işini hızlandıracak. Böylelikle, problemlerin kapsamları genişlerken, yeni zorluklar ve olanaklar doğmuş olacak.

Üretimsel tasarım mühendislere yeni fırsatlar yaratıyor

Bu arada, yapı ve makina mühendisleri kompleks meseleleri, üretimsel tasarım ve modüler yapı endüstrisindeki prefabrikasyon otomasyonundan aldıkları yardımla çözecekler. Üretim-inşaat birleşimi; daha fazla yapı bileşenin inşaat alanında önce (üst kanat duvarı, boru direkleri gibi) prefabrikasyonlar fabrikada üretileceği anlamına geliyor. Bu da mühendislere yeni ve daha zor sorunlarla uğraşma şansı veriyor.

Bütün bunlar mühendislerin için iyi haberken, fabrika ve inşaat işçilerinin nasıl etkileneceği hakkında uzun bir tartışma sürüyor. İşgücü bu duruma adapte olmak zorunda kalacak ya daha sofistike işleri yapabilecekleri eğitimle ya da büyümekte olan başka sektörlere kayarak (sağlık ve eğitim gibi) Robotların tekrar gerektiren, tehlikeli ve zor işleri üstleneceği ve insanların yerine geçeceği doğru, ama genel olarak robotik otomasyon iyi haberle getiriyor.

 

İşgücü otomasyonunun sonuçları

İşgücü otomasyonu ürünleri tüketildiği yere yakın yerlerde, makul fiyatlarla üretmeyi olanaklı kılacak. Wall Street Journal’a göre, robotlar daha ucuz ve ulaşılabilir hale geldikçe, küçük üreticinin devlerle kapışmasına imkan sağlayacak.

Büyük şirketler robotik otomasyona dönük geçişlerle maliyetlerinden kısabiliyor. Bazı örneklerini bugün görüyoruz; Rickshaw Bags, San Fransico’da ihtiyaç odaklı tasarım ve yerel üretimi birleştiriyor. Adidas Speedfactor kişiselleştirilmiş robot-yapım ayakkabılarla yerel ihtiyaçlara ve müşterilere ulaşmaya odaklanıyor.

Öyle görünüyor ki; gelecekte daha fazla mühendislik işi olacak çünkü -yaratımda azalacak sınırlar sayesinde- daha fazla insan sürece dahil olacak. Fabrikada daha az insan olacaksa da tasarımcılar ve mühendisler daha fazla şey üretme imkanına, müşterilerse daha fazla seçeneğe sahip olacak.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı