Kızlar için matematik veya bilgisayar ağırlıklı dersler zaman zaman bir düelloya dönüşebiliyor. Bu tür durumlarda kendine güven, özellikle kız öğrenciler için her şeyden daha önemli hale geliyor. Araştırmalar da kızların, erkeklerle aynı notları alsalar bile kendini yetersiz görme eğilimi olduğunu gösteriyor. Sonunda hangi alana yöneleceğini seçerken kızlar, bu duyguların etkisi altında kalıyor.

Bu durumu bu kadar önemli yapan, kızların özellikle lise yıllarında bilim alanından uzaklaşıyor olmaları. Çünkü bu yıllarda gençler geleceğe yönelik büyük kararlar veriyor. Lisede matematik dersine karşı mesafelenen kızların, ilerleyen zamanlarda STEM alanına geçiş yapması oldukça zorlaşıyor.

Yapılan çalışmalar, öğrencilerin kendi becerilerine dair algılarıyla seçtikleri kariyerin birebir bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin, bir çalışmada öğrencilerden “Matematik sorularında geçen en zor konuyu anlayabileceğimden eminim” ifadesine katılıp katılmadıkları araştırıldı. Aynı araştırma İngilizce alanı üzerine yapıldığı zaman erkek ve kız öğrenciler aynı özgüvene sahipken, konu matematik olunca aynı notları alıyor bile olsalar erkeklerin kızlara göre çok daha özgüvenli olduğu anlaşıldı.

Araştırmaların devamında bu algının matematik, fizik, mühendislik veya bilgisayar bilimi özelinde kariyer belirlemedeki etkisi araştırıldı. Bu alanların seçilmesinin başlıca nedeni ise buralarda oldukça az sayıda kadının yer alması.

Sonunda ortaya çıkan tablo beklediğinizden biraz daha şaşırtıcı olabilir; lisede matematik konusunda kendine güvenen erkeklerin yüzde 19’u matematik, fizik, mühendislik veya bilgisayar bilimi alanlarından birine yönelirken, kızlarda bu oran yüzde 5,6’ya düşüyor. Bu oran kendine güveni düşük olup bu alanlara yönelen erkeklerin oranından (yüzde 6,7) bile daha düşük!

Kızların özgüvenini arttırmak için ne yapabiliriz?

Kızların da erkekler gibi istedikleri mesleğe korkusuzca yönelmesi için ebeveynler ya da öğretmenler olarak hepimizin yapabileceği şeyler var. Öncelikle kızlara matematik gibi becerilerin doğuştan var olmadığını ve dil öğrenir gibi öğrenilmesi gerektiğini anlatmalıyız. Buna inanan kızlar, sayısal alana yönelmeye daha fazla cesaret ediyor.

Kızların bu duygularının gerçeği yansıtmadığını ve istedikleri zaman her şeyi yapabileceklerini bilmeleri gerekiyor. Çocuklara cinsiyetlerine göre davranmak onları kısıtlayan başlıca şeylerden biri. Potansiyellerini gerçekleştirmeleri için cinsiyeti ne olursa olsun tüm çocuklara aynı şekilde davranmak ve hatta kızları zaman zaman hedeflerine ulaşmak için risk almaya teşvik etmek gerekiyor.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı