İlköğretim hayatınızdaki en zevkli fen ve matematik dersi anılarınızı hatırlamaya çalışırsanız aklınıza muhtemelen yapmış olduğunuz daha interaktif ve yaratıcı deneyler gelir. Sınıflardaki yaratıcı ve kollobratif öğrenim şekillerinin oldukça etkili olması elbette hiç şaşırtıcı değil ve STEM* sınıflarındaki bu öğrenim biçimi hem öğrenciler için hem de öğretmenler için çok faydalı.

Bu öğrenim biçimi yaygınlaştıkça Maker Movement denen yaratıcı alt kültürden de oldukça destek almıştır. Bu hareketin doğuşu ise teknoloji ve yaratıcılığın birleşmesiyle ortaya gelmiştir.Maker Movement’ın bir parçası olan kişiler kendi kişisel teknolojilerinden (mikroprosesörler, 3D yazıcılar, CMC, vb. teknolojilerden) faydalanarak el yapımı ürünler, olağandışı tasarımlar ve toplum tarafından desteklenen ve uzmanlık gerektiren çalışmalar ortaya çıkarırlar. San Mateo Kaliforniya’daki yakın tarihte düzenlenen Maker Fuarı etkinliğindeki 10,000 kişiyi aşan katılımdan da belli oluyor ki bu hareket gitgide büyüyerek kültürel bir fenomen haline geliyor ve hem hayatlarımızı hem de eğitim anlayışımızı değiştiriyor.

Sürekli olarak değişen bir dünyada yaşıyoruz ve bu değişim etrafımızda sürekli gelişen teknolojiden de rahatlıkla görülebiliyor.Doğal olarak eğitimciler de bu değişen ve gelişen dünyaya uygun eğitim stilleri oluşturmak için yöntemler araştırıyor. STEM ve Maker Movement’ı bir araya getirerek eski akademik düzene göre daha yaratıcı ve özgün öğrenim biçimleri sağlayan öğretmenler ise öğrencilerindeki farkları rahatlıkla görebiliyor. Bu öğrenciler hem eğleniyorlar hem de soyut bilgilere nazaran daha etkileyici ve akılda kalıcı olan somut ve elleriyle üretebildikleri bilgiler elde ediyorlar.

ABD’deki bir çok okul öğrencilerinin yaratarak öğrenebilecekleri ve potansiyellerini sergileyebilecekleri alanlar ve etkinlikler oluşturuyor.Öğrencilere bu fırsatları vererek ve çeşitli imkanlar sağlayarak STEM alanlarında gelişmelerini kolaylaştırıyorlar. Geleceğin sunacağı imkanlardan tam anlamıyla faydalanabilmek için gerekli olacak bu STEM alanlarında gelişimleri ise hayatlarının her alanında gerekli. Gelecek nesillerin analitik zekasının gelişmesinden emin olmak ve teknoloji devrinin sunacağı potansiyel iş imkanlarından faydalanabilmelerini sağlamak için STEM dalları ve bu kollobratif ve yaratıcı çalışma biçimleri son derece önemlidir.

* STEM (Science, Technology, Engineering, and Math) Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarına ve bu alanlarda verilen yeni nesil ve yaratıcı eğitim biçime verilen ortak isimdir.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı