İş planı, uzun zaman önce kurduğunuz ya da kurmakta olduğunuz işinizle ilgili belli başlı detayların yer aldığı rehber niteliğinde bir dokümandır. Kapsamlı iş planları; iş konsepti, piyasa ve finans bölümleri altında plan özeti, işin tanımı, pazar stratejileri, rekabet analizi, tasarım ve geliştirme, operasyon ve yönetim, finansal veriler alt başlıklarından oluşur. Yalnızca birkaç sayfadan oluşan iş planları olabileceği gibi, iş planı sayfa sayısı 100’ü geçebilir de.

İş hayatında, rekabete karşı ayakta kalmak için iş planı büyük bir öneme sahiptir. Çok sayıda iş yeri, tutkularına güvenerek ya da vakit darlığından şikayet ederek iş planı yapmayı ihmal etse de, kısa zamanda bunun ne kadar zararlı olduğunu görüyorlar.

İşinizin belli bir yolu izlemesini sağlar

Özellikle günümüzde sayısı gittikçe artan girişimcilerin, henüz her şeyin başındayken bir iş planı yapması gerekir. Böylece elinizdeki ürünün, sunacağınız hizmetin ya da kafanızdaki fikirlerin gerçekçi olup olmadığını test etme şansı bulabilirsiniz. Hedeflerinizi ve misyonunuzu net bir şekilde belirleyerek, yola çıktıktan sonra karşılaştığınız sapmaları kolaylıkla fark edebilirsiniz.

İş planınız sayesinde rasyonel, raporlanabilir ve ölçümlenebilir veriler elde edebilirsiniz. Bu da zaman içinde yeni hedefler belirlemenizi, şirketinizi büyütmek istediğinizde neler yapmanız gerektiğini ortaya çıkarır. Yolunuza kendinizden emin bir şekilde, güvenle devam etmeniz için önemli bir etkendir.

Fon bulmanız için iyi bir iş planı gerekir

Diyelim ki, üniversiteden yeni mezun olmuş bir mühendissiniz ve şahane fikirlerinizi bir girişime dönüştürmek istiyorsunuz. Bu durumda öncelikli olarak fon yaratmanız gerekecek. Size fon verebilecek kaynaklar ya da potansiyel ortaklarınız sizden iyi ve ikna edici bir iş planı ister.

İyi bir iş planının özellikleri nelerdir?

İkna edici ve güven veren bir iş planı; tanımlayıcı, kısa ve nettir. Geleceğe dair hedefleri ve planları en açık şekilde ve dikkat çekici bir biçimde aktarabilmelidir. Şirketinizin zayıf yanlarına da yer vermenin yanı sıra, güçlü yanlarınızı vurgulamalısınız. Pro-aktif düşündüğünüzü ortaya koyacak şekilde olası sorunlara karşı nasıl önlemler aldığınıza, problemleri çözmek için hangi yöntemleri kullanacağınıza da iş planınızda yer vermelisiniz.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı