Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız ethical hacking kavramını anlamak için konunun en başından yani hackerın anlamından başlayalım.

Başkalarına ait sistemlere girerek şifreleri çözen, dosyalara erişen, sistemleri kullanılmaz hale getiren; bilgisayar, iletişim, teknoloji ve yazılım konusunda yetkin kişilere hacker diyebiliriz. Bu yetkinliğini karanlık işler üzerine kullananlara siyah şapkalı hacker deniyor. İşte bu siyah şapkalı hackerların sahip olduğu yetkinliklere sahip olup, bu sistem bilgilerini etik kurallar çerçevesinde kullanan kişiler ethical hacker yani beyaz şapkalı hacker şeklinde tanımlanıyor. Ayrıca gri şapkalı hacker kavramı var. İsminden de anlaşılacağı üzerine; bir yandan iyi işler yaparken diğer taraftan suç sayılabilecek işler de yapabilirler.

Ethical Hackerın Görevi Nedir?

Özellikle büyük kuruluş ve şirketlerin sistemlerinin dış tehlikelere karşı güvenliğini sağlamak ethical bir hackerın en önemli görevlerindendir diyebiliriz. Kendi sistemlerine kendileri teknolojik saldırılar düzenleyerek, sistemdeki açıkları siyah şapkalı hackerlar olan internet korsanlarından korumak amacıyla hareket ederler. Sistemin açıklarını bularak yetkili kişileri bilgilendirir ve hatta çözüm üretirler. Kurumun veya bireylerin mahremiyetinin korunması ve güvenlik politikalarının iyileştirilmesi için çalışırlar. Ethical hackerlar özellikle banka gibi kurumların sistemleri için oldukça önemli kişilerdir. Sadece kurumlar değil devletler de yüksek güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyduğu için beyaz şapkalı hackerlardan yararlanıyor.

Sistemlerin Açıklarını Kapatan Ethical Hacker Nasıl Olabilirim?

Teknoloji ve dijital dünyanın gelişmesi, birçok sanal portal ve sistemin ortaya çıkmasıyla ethical hackerlara her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Siz de ethical hacker olmak istiyorsanız ilk iş olarak yazılımla ilgili temel bilgileri bilmek gerekiyor. Bununla ilgili var olan kurslara katılabilir, online eğitimlerle de sertifika sahibi olabilirsiniz. 

Bunun dışında ise; ağ bilgisi, programlama, veri tabanı ve işletim sistemi bilgisi gibi temel bilgileri en ince detayına kadar bilmeniz gerekiyor. Birçok bilgisayar yazılım dili var fakat, hack için en çok kullanılan programlama dili Python. Buna ek olarak C ve C++ bilgisi de önemli. CCNA içeriklerini bilmek de çok büyük fayda sağlayacaktır. Veri tabanı bilginizi ilerletmek için MySQL ve MSSQL üzerinde vakit geçirerek kendi veri tabanınızı da oluşturabilirsiniz.

IT alanındaki teknolojileri de yakından takip etmek de size artı katacaktır. Sistemlerdeki boşlukları bulmaya çalışmak veya boşluk oluşturmak da kendinizi bu konuda ilerletmek için hedefleriniz arasında olabilir.

Yazımızdan da anlaşılacağı üzere ethical bir hacker olmak ve ethical hacking üzerinde uzmanlaşmak zaman ve sabır isteyen bir süreçten oluşuyor.

Kaynaklar

https://www.beyaz.net/tr/guvenlik/makaleler/ethical_hacking_nedir.html
https://www.webtekno.com/etik-hackerlik-nedir-nasil-etik-hacker-olunur-h48457.html
https://www.webtekno.com/beyaz-sapkali-hacker-nasil-olunur-h26375.html
Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı