“Neden STEM eğitimi?” sorusuyla sık sık karşılaşıyoruz. Bu nedenle, bu sorunun en temel cevabını anlatmak istedik. STEM eğitiminin, standart sayısal derslerden artısı eleştirel düşünce ve problem çözme becerilerine önem vermesi. İşte, bu yüzden STEM eğitimi, yeni nesil eğitim biçimi olarak karşımıza çıkıyor. Biraz daha detaylı açıklayalım.

STEM eğitimi hayata hazırlar

Eğitimin hayata hazırlama işlevi eski zamanlarda bu yana sorgulanır. STEM eğitimi, eğitimin bu açığını bu zamana kadar en çok kapatan sistemlerden bir tanesi. Sonrasında öğrenci hangi mesleği seçerse seçsin, STEM eğitimi hayata dair pek çok bilgi verir.

STEM eğitimi ile öğrenciler eleştirel düşünmeyi ve problemlere çözüm odaklı yaklaşmayı öğrenir. Bu bilgiler ilerleyen dönemlerde sadece akademik değil, sosyal ve profesyonel anlamda da Zor zamanları aşmak ve fırsatları avantaja çevirmek için hayatımız boyunca bu iki beceriye ihtiyaç duyarız.

STEM eğitimi

Öğrencileri üretime katar

STEM eğitimini çok önemli hale getiren bir başka özelliği ise, öğrencileri pasif öğrenenler olmaktan çıkarıp kendi fikirlerini üretmeye ve genel anlamda üretim aşamasına dahil etmesi. Böylece öğrenciler, kendilerine verilen ödevi verilen bilgilerle yapmaktan çok daha fazlasına imkan buluyor.

Sıfırdan fikir üreterek yaratıcılıklarını geliştiriyorlar. Eleştirel düşünce becerileri sayesinde toplumsal ya da bireysel problemleri keşfediyor ve bu problemlerin çözüm yolunu da bilgilerini harmanlayarak buluyor. Bu aşamada birbirleriyle fikir paylaşımı yaparak farklı bakış açılarıyla tanışıyor.

Uygulamalı eğitim olarak bilinen proje bazlı eğitim sistemine alan sağlayarak öğrencilerin ödevlerinin kalıcı öğrenme sağlamasına yardımcı oluyor. Önce kavramları ve teorileri öğreniyorlar, sonrasında problemleri tespit ediyorlar. Son aşamada araştırma, tasarlama, prototip oluşturma adımları geliyor. Gerekli durumlarda yaptıkları geliştirmelerle eksiklerin aslında bir hata olduğunu değil, farklı bir bakış açısı gerektirdiğini öğreniyorlar.

Sonuç

Tüm bu süreçler kendi başarılarıyla sonuçlanıyor ve kendi potansiyellerini açığa çıkarma fırsatı buluyorlar. Günümüzde bilgilerin, gerçek dünya sorunlarına cevap verecek şekilde kullanılması büyük önem taşıyor. Maker hareketi gibi aktif katılım imkanlarıyla, teknik bilgi ilgi alanlarıyla bir araya geliyor. Yaratıcılık, merak ve tutku eğitimin önemli bir parçası oluyor. Erken yaşlarda ilgi alanlarını fark ederek, doğru seçimleri yapabiliyorlar. Bu da mutlu bir profesyonel yaşamın en önemli adımı olarak büyük bir değer taşıyor.

Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı