3D yazıcılar, sanal ortamda tasarlanan ürünleri katı forma dönüştürmek için kullanılıyor. Tasarımların ilk örneklendiği ve istenilen ürünün basılabildiği yazıcılar Additive Manufacturing denilen katmanlı imalat ile çalışıyor. Genellikle malzeme olarak filament adı verilen plastiklerin kullanıldığı teknolojide 3D modelleme ve tasarımın yapılması ardından sayısal model STL formatında yazıcıya aktarılıyor. 

3D yazıcılarda kullanılan en yaygın tekniklerden biri Fused deposition modeling (FDM) olup 2D katmanlar halinde plastik ve kauçuk gibi malzemelerin dizilmesiyle meydana geliyor. Stereolithography (SL) sıvı haldeki malzemenin lazer ışını ile ilk katmanın yapılmasıdır. Selective laser sintering (SLS) tekniğinde ise toz malzeme lazer ışınları ile taranıp kaynaştırılarak ilk katman oluşturulmuş olunuyor. 3D modellemenin kullanım alanı oldukça çeşitli olup akla gelen her ürün 3 boyutlu olarak üretilebilmekte. Bu ürünlerden en çok dikkat çekenlere hep birlikte bakalım. 

3D Araba-LM3D Swim

2014 yılında gerçekleşen SEMA otomobil fuarında 44 saat gibi kısa bir sürede bir otomobil üretildi. Katmanlar halinde Local Motors tarafından üretilen LM3D Swim 3d araba olarak teknolojinin ne denli ilerlediğini gösteriyor. 

Kırık Sabitleme Aparatı

Kemik kırılmalarında kırık bölgenin tekrar kaynayıp iyileşmesi için hareket ettirilmemesi son derece önemlidir. Şimdiye kadar bu sabitleme işlemi için alçıdan faydalanılıyordu. Ancak alçı kolu sabit tutarken aynı zamanda havasız da bırakıyor. 3D alçı teknolojisi ile üretilen aparatlar esnek ve geçirgen yapıları ile alçıdan yapılmış dökümlere nazaran oldukça kullanışlı. Kırık bölgenin taranmasının ardından kişiye özel üretilen aparatlar oldukça hijyenik olup iyileşme sürecini de hızlandırıyor. 

Daha Ucuz Protezler

3D teknolojisi aynı zamanda maliyeti de düşüyor. Herhangi bir uzvunu kaybetmiş kişiler için üretilen kol, el, bacak gibi protezler basit mekanizmaları ile oldukça kolay hareket ettirilebiliyor. Kişinin ölçülerine göre yapılan protezler rahat oluşları yanında vücuda da uyumlu. Halihazırda nakilleri yapılan omurilik ve çene implantları birçok kişi için umut ışığı oldu.

3D Organlar

Organ yetersizliğinden ve uygun organın bulunamamasından dünya genelinde binlerce hasta maalesef aramızdan ayrılıyor. 3 boyutlu teknoloji ile organın dış kısmı yapılırken böbrek gibi bazı organlar ise üretilebiliyor. 

Laboratuvarda Üretilen Yiyecekler

Ne yazık ki dünya nüfusunun tamamı iyi bir şekilde beslenemiyor. Yoksulluk ve açlık büyük bir sorun. 3D üretim teknolojisi ile laboratuvar ortamında yiyecek ve içecekler üretilebiliyor. Özellikle et konusunda düşük maliyetli ve sağlıklı üretimler yapılması planlanıyor. 3 boyutlu yiyeceklerin tatları konusunda endişe yaşansa da gerçeğinden farksız olduğu söyleniyor.

Kaynak

http://eskiz.ksahin.com/v2/2014/09/3d-printerlarin-uygulama-alanlarina-ornekler/
Bültenimize Abone Olun

Bültenimize Abone Olun

Aba Innolab bültenine abone olarak güncellemelerden ilk önce siz haberdar olun.

Aboneliğiniz Alındı